Hirdetés

2024.05.31. 08:00

Óbánya: hagyomány és fejlődés - Bármennyire is kicsiny, élő és élhető a festői, kelet-mecseki település

Óbánya, a gyönyörű és hagyományokban gazdag település az elmúlt években több jelentős fejlesztést valósított meg, hűen őrizve hagyományait. A 126 fős falu közösségének összefogása és külső források révén olyan beruházások és rendezvények jöttek létre, amelyek a helyiek életminőségét javítják és a turisták számára is vonzóvá teszik a Óbányát.

PR cikk

Megünnepelték az ausztriai testvérkapcsolat jubileumát

Az elmúlt évek egyik legfőbb előrelépését a Mecseknádasd és Óbánya közötti út teljes felújítása jelentette

– tudtuk meg van Groeningen Irén polgármestertől. A régi útszakasz állapota kritikus volt, megnehezítette a mindennapi közlekedést. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. jóvoltából elkészült, százmilliós, állami beruházás hatalmas jelentőséggel bír a zsáktelepülés számára.

Jelentős fejlesztést jelentett Óbányán az új út építése

A vízellátás szintén kihívást okozott. A problémát ideiglenesen beszállítással oldották meg, de hosszú távú megoldást az új vízbázis kiépítése jelentett. A Belügyminisztériumtól kapott állami külön forrás lehetővé tette egy új kút fúrását, amely egészséges ivóvizet biztosít a lakosság számára. Az elmúlt tíz évben pályázatok segítségével összesen 147 millió forint értékű fejlesztés történt a településen.

A parkolási lehetőségek bővítése szintén fontos előrelépés volt, hiszen a hétvégi látogatók száma folyamatosan növekszik. Saját erőből vásároltak új területet, hogy kulturált parkolási lehetőséget biztosítsanak az érkezőknek. A Heimatmuseum  felújítása is megtörtént, ami faluképbe illő színfoltja lett a település központjának.

Az önerőből megvalósított célokat mindig összefogással tudtuk megvalósítani, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, illetve a civil szervezetünk, az Óbányai Német Olvasókör Egyesület közreműködésével

– hangsúlyozta a polgármester.

Élénk kulturális élet és hagyományőrzés

Óbánya életét rendezvények színesítik. A Tüzeskerék gurítás különleges termésjósló hagyomány, amely Németországból ered. Egy szalmával tömött, meggyújtott kereket gurítanak le a domboldalról fáklyák kíséretében, s a falunak az a területe, ahova a kerék gurul, jó termésre számíthat.

A 2015-ben indított Pisztráng Fesztivál is nagy sikernek örvendett. Óbányán két pisztrángos tó található. Az egynapos rendezvényen a vendéglátóhelyeken különböző stílusú pisztrángételeket kínálnak, miközben kulturális programok színesítik a napot. A járványhelyzet miatt a program az elmúlt években elmaradt, azonban szeretnék újra megrendezni, amennyiben lehetőség nyílik rá.

A falunapokon előkerül a hagyományos népviselet

Óbánya ápolja német gyökereit, szokásait

A település történelme szorosan összefonódik a német nemzetiség hagyományaival. A 18. században a Fekete-erdő környékéről érkeztek az első telepesek, akik üvegművességgel, majd később fazekassággal is foglalkoztak. Az óbányai kerámia máig híres, néhány helyi kézműves továbbra is készít egyedi, hagyományos termékeket.

A német nyelv használata még mindig élő gyakorlat a településen. A fiatalok otthonról hozzák magukkal az ismeretét, a térség nemzetiségi települései, iskolái tovább erősítik a nyelv ápolását. A falunapi felvonulásokon pedig a hagyományos népviselet is előkerül.

Óbánya testvértelepülése az ausztriai St. Marein bei Graz. A kapcsolat fennállásának 25. évfordulóját együtt ünnepelték.

 

Festői természet és idilli épített örökség

Óbánya épített környezete is kiemelkedő. A gondosan őrzött, jellegzetes német épületek meghatározzák a településképet.  település természeti környezete is lenyűgöző, a természetvédelmi területek ölelésében elnyúló falu arculata és környezete harmonikus egységet alkot, melyet turisták is előszeretettel látogatnak. Nem véletlen, hogy 1992-ben elsőként kapta meg a Kós Károly-díjat, mely a településvédelem és településszépítés területén kiemelkedő közösségeknek jár.
Szeretnénk, ha a hozzánk érkező turisták is úgy vigyáznának településünkre, környezetünkre, ahogy lakosaink teszik évszázadok óta.

A polgármester kiemelte, az Öreg-malom rekonstrukciós felújításával új szerepet kapva turisztikai szállásként működik majd a közeljövőben a természetjárók számára.

Öreg malom

Óbánya fejlődése és kulturális élete azt bizonyítja, egy kis település is lehet dinamikus és vonzó. Az infrastruktúra fejlesztése, a hagyományok ápolása és a közösségi összefogás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Óbánya élhető és szerethető maradjon mind a lakosok, mind a látogatók számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában