Figyelmeztetés

2024.09.09. 08:00

Készülni kell a vízhiányra – vélekedik olvasónk

Az idei forró és csapadékmentes nyári időjárás valószínű ismétlődni fog, gyakorivá fog válni. Az ivóvizünk itt, a Kárpát-medencében vajon mennyire van veszélyeztetve?

Wald Kata

Fotó: Sasha Chornyi

Itt Magyarországon, különösen Pécsett, ahol nincs a közelben folyó, se nagyobb víztározó, vajon gondolkodtak -e a mostani városvezetők, vízügyi szakemberek arra, hogy valamit tenni kellene? Például, hogy legyenek új, újabb, nagyobb víztárolók. Merthogy szerintem, a folyóinkat figyelve a jövőben csak rosszabb vízmennyiséggel számolhatunk. 

A józan ész azt diktálja, hogy a várható változásra fel kell készíteni a várost, a lakosságot, és nem utolsósorban tiltásokat bevezetni, korlátozni a fogyasztást. Még van idő felkészülni - tervezni, építeni megvalósítani - , de nem sok! Én legalábbis így gondolom. De ha a környező országokat nézem - Németország, Svájc, Ausztria - ott is azt látni, hogy az Alpokban egyre kevesebb a hó, az olvadás nem tudja pótolni a folyók vízhozamát. Lásd Duna, Dráva, Tisza, hogy többet ne is említsünk. Tehát a kérdésem: készülnek -e a vízhiány elkerülésére a városi vezetőink? Mert azért a víz az úr - és egyre jobban az lesz. 

G.L. 

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!