Súlyos aszály van a térségben

2024.08.28. 11:00

Vízhiány elleni védekezést rendeltek el a Dráva-mentén

Kedden délelőtt 10 órától harmadfokú – úgynevezett - vízhiány elleni védekezési készültséget rendelt el a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) az egyik Dráva-menti vízhiánykezelő körzet területén.

Balikó Gergely

A DDVIZIG a közösségi oldalán a készültség elrendelését azzal indokolta, hogy a 05.02-es számú vízhiánykezelő körzet területén az aszályindex értéke (HDIs) tartósan meghaladta a készültségi szinthez tartozó aszály küszöbértékét.

Az Országos Vízügy Főigazgatóság tájékoztatása szerint a vízhiány elleni védekezést az árvíz és belvíz-védekezésről szóló 10/1997. (VII. 17.) KHVM rendelet szabályozza, amely 2022. január 1-jétől hatályos.

A téma fontossága felér az ár- és belvíz-védekezéssel, mivel napjainkban az aszály súlyossága évről-évre rekordokat dönt, az aszálykár mindegyik ágazatot érinti, különösen a mezőgazdaságot. Régen is voltak aszályos időszakok, de az aszályok gyakorisága és intenzitása a mért értékek és hosszútávú előrejelzések alapján növekvő tendenciát mutat 

– írták honlapjukon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában