Botrány

3 órája

Magyar Péter gúnyosan, lekicsinylően beszélt az 1956-os szervezetek tagjairól (videó)

Páros lábbal gyalogolt bele Magyar Péter az 1956-os szervezetekbe és ezzel lényegében a forradalom és szabadságharc emlékébe legutóbbi videójában. A Tisza Párt elnöke lekicsinylően beszélt majdnem tucatnyi szervezetről csak azért, mert azok nem támogatták, hogy Magyar tisztán pártpolitikai célokra használja fel 1956 jelképét, a lyukas zászlót.

MW

Magyar Péter megkérdőjelezte, hogy az 1956-os szervezetek tagjai forradalmárok voltak

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

Ugyan nem lep meg, de mégiscsak kicsit furcsa, hogy a kormány, a kormánymédia által előrántott, magukat ’56-os szervezeteknek mondó szervezetek kritizálták a Tisza Párt azon ötletét, hogy az ’56-os lyukas zászlót is megtesszük többek között tiszteletbeli jelképünkké

– mondta a Tisza Párt elnöke kissé gúnyos hanghordozással, majd nem sokkal később azzal folytatta: 

„És csak úgy zárójelben megjegyzem, minden tisztelettel a forradalmárok felé, hogy ha tényleg azok voltak, hogy meglehetősen furcsa, hogy a Tisza Párt akciója ilyen heves reakciót váltott ki náluk, de a miniszterelnök politikai igazgatójának az ’56-ot tagadó, a magyar alkotmányosságot és függetlenséget tagadó mondatai valahogy nem váltottak ki hasonló reakciót.”

Magyar néhány mondatban kétszer, tehát nyilvánvalóan szándékosan próbálta megalázni tíz szervezet tagjait. Merthogy ennyit, tíz szervezetet vett célba a Tisza Párt elnöke.

Magyar megszólalásának előzménye az volt, hogy meghirdette: pártja felveszi saját jelképei közé 1956 szimbólumát, a lyukas zászlót. Teszi mindez azért, mert szerinte sérelmesek azok a mondatok, amelyeket Orbán Balázs mondott a forradalom és az ukrajnai háború kapcsán. (Kijelentéseiért egyébként a miniszterelnök politikai igazgatója utóbb bocsánatot kért.)

Azonban erre nem várt reakció érkezett, ugyanis az 1945 utáni politikai elítélteket, üldözötteket és leszármazottaikat tömörítő szervezetek közül több is kijelentette,

„a leghatározottabban tiltakoznak” Magyar Péter pártelnök október 1-jei bejelentése ellen.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában