Közel-keleti konfliktus

2024.06.01. 17:23

Az izraeli hadsereg drónokkal deríti fel a robbanócsapdákat

Az izraeli–palesztin háború 239. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Benjamin Netanjahu

Forrás: NurPhoto via AFP

Fotó: Mateusz Wlodarczyk

Így deríti fel a robbanócsapdákat az izraeli hadsereg

Izrael megmenti katonái életét azzal, hogy drónokat reptet be, hogy ellenőrizzenek egy rafahi épületet, mielőtt csapatokat küldene be – írja a Visegrád 24 az X-en.

Ebben az esetben a drón egy robbanó hordókkal teli házba repült be.

A videót az esetről itt nézheti meg:

Palesztinpárti tüntetők betörtek a New York-i Brooklyn Múzeumba, többeket őrizetbe vettek közülük

Palesztinpárti tüntetők betörtek pénteken a New York-i Brooklyn Múzeum épületébe, de a rendőrség megakadályozta őket abban, hogy az aulánál tovább jussanak, és őrizetbe vett 34-et közülük - közölték hivatalosan.

Az Izrael-ellenes aktivisták az épület előtt megrongáltak többet a szabadban kiállított tárgyak közül, erőszakosan viselkedtek a személyzet tagjaival, és sátrakat állítottak föl az aulában.

Az engedély nélküli tiltakozás pénteken kora délután kezdődött azzal, hogy több százan felvonultak a metropolisz Brooklyn városrészében, palesztin zászlókat lengettek, jelszavakat kiáltoztak, doboltak, és a múzeumhoz érve kifeszítettek egy transzparenst a főépületre. Ezután a tüntetés szervezői felszólították a résztvevőket, hogy szállják meg az épületet, és maradjanak ott mindaddig, amíg a fenntartó nyilvánosságra nem hozza az Izraelhez fűződő pénzügyi kapcsolatait, illetve meg nem szüntet minden ilyen jellegű gazdasági összefonódást.

Palesztinpárti tüntetőt vesznek őrizetbe rendőrök egy tartós gázai tűzszüneti megállapodást követelő tiltakozáson New York Brooklyn városrészében 2024. június 1-jén
Fotó: Andres Kudacki / Forrás:  MTI/AP

A rendőrök először felszólították a tüntetőket, hogy távozzanak, de miután ez nem használt, erőszakot alkalmaztak.

Az 1823-ban alapított Brooklyn Múzeum New York város második legnagyobb kiállítóhelye. Taylor Maatman szóvivő a történtekkel kapcsolatban elmondta, hogy a látogatók és az intézményben kiállított tárgyak biztonsága érdekében pénteken kénytelenek voltak korábban bezárni, ennek ellenére a tüntetők több a szabadban kiállított tárgyat megrongáltak.

Az izraeli kormányfő a Hamász teljes megsemmisítéséhez kötötte a tartós tűzszünetet

Nem lehet szó tartós tűzszünetről a Gázai övezetben, amíg a Hamász terrorszervezet katonai és politikai szárnya meg nem semmisül - szögezte le szombaton az izraeli miniszterelnök.

Benjámin Netanjahu közleményében kiemelte, hogy a háború lezárásának további két feltétele a túsznak elrabolt izraeliek szabadon engedése, valamint annak biztosítása, hogy Gáza "többé nem jelent biztonsági kockázatot".

"Izrael ragaszkodik ezekhez a feltételekhez, mielőtt tartós tűzszünetben megegyezne. Kizárt, hogy ezek nélkül rábólintanánk ilyen tűzszünetre" - húzta alá.

Joe Biden amerikai elnök előző nap azt mondta, hogy Izrael új, átfogó, három fázisból álló tűzszüneti megállapodástervezettel állt elő, amelynek első, hathetes fázisában teljes tűzszünet valósulna meg, és az izraeli erők kivonulnának a Gázai övezet lakott területeiről. Ez idő alatt Izrael és a Hamász megállapodna a második fázisról, ami az ellenségeskedés végleges beszüntetését jelentené, és ha ez hat hét alatt nem sikerül, akkor a tűzszünet fennmarad. A második fázisban történne a fogolycsere is, a harmadik szakasz pedig a Gázai övezet újjáépítése volna.

A pénteki eseményekről itt olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában