Egyéb

2004.10.15. 11:25

Alaposan készüljön fel a felvételi beszélgetésre

Izgalmas nap vár önre: munkahelyi felvételi beszélgetésre hívják. Gyűjtsön adatokat a cégről, és igyekezzen minél jobb benyomást keltő külsővel megjelenni. Gondoskodjon róla, hogy az ébresztőórában jó legyen az elem, és hogy ne kerüljön dugóba.

Németh Zs. – Kocsis T.

[caption id="" align="alignleft" width="116"] Olyan képet mutasson, amely illik a munka jellegéhez, a környezethez és az ön személyiségéhez egyaránt
[/caption]Első pillantás: Az első benyomást befolyásolja az öltözködés, a testbeszéd, a hanglejtés és a beszédmodor. Döntő a fellépés, ami eleve rokonszenvessé vagy ellenszenvessé tehet valakit. Ne próbálja megjátszani magát. Ha általában nem hord miniszoknyát, állásinterjúra se vegye fel. Semmiképp ne viseljen mélyen kivágott blúzt, az esetek többségében ugyanis a leendő főnök munkaerőt, és nem barátnőt keres.

Testbeszéd: Tudta, hogy érzéseink több mint felét nem szavainkkal, hanem gesztusainkkal közvetítjük a másik ember felé? Egy tapasztalt főnök sok mindenre tud következtetni a testbeszédből. Gyakran túr bele a hajába? Szeret dobolni az asztalon vagy a gyűrűit igazgatja? Ezekből a jelekből a szemközt ülő az ön bizonytalanságára vagy unalmára következtethet. Ha szoro-
san markolja a szék karfáját, az félelemre vall. Az pedig már egyenesen udvariatlanság, ha elfordítja felsőtestét a szemben ülőtől. Ha visszautasítja a szemkontaktust, érdektelenséget sugall. Nézzen nyugodtan a másik szemébe, de ne bámulja mereven.

Lámpaláz: Hiába reggelizett, a gyomra hangosakat kordul. Arca kipirul, vörös foltok jelennek meg rajta. Tenyere olyan nyirkos, mintha a csap alá tartotta volna. Mi a teendő? A pirulást elkendőzheti egy ügyes sminkkel, izzadás ellen pedig hatásos lehet a gyógynövénykúra. Ha gyomorkorgása túl hangos, ne jöjjön zavarba, üsse el a helyzetet egy viccel.

Ruha: Szakértőnk a hölgyeknek azt ajánlja, hogy viseljenek nem átlátszó, végig gombos, hófehér vagy pasztellszínű, a kosztümmel harmonizáló blúzt. Férfiak esetében az elegáns szabású, egyszínű vagy nagyon halvány, vékony csíkozású, fehér vagy bankárkék (középkék) színű ing az elfogadott. Kerülje a túl rövid vagy túl hosszú gallérú, a kockás, a nagy mintás, a fényes selyemből vagy műszálból készült ingeket. A legkonzervatívabb ágazatokban és cégeknél még nyáron sem ajánlott a rövid ujjú ing viselése.
A nyakkendő legyen egyszínű bordó, sötétkék vagy sötétszürke alapon pettyes. Semmiképp ne legyen feltűnően széles vagy túl keskeny, nagy mintás, kötött, horgolt. A csokornyakkendő inkább az egyetemi oktatók, orvosok, ügyvédek, tanácsadók viselete, de általánosan nem elfogadott.

Cipő, harisnya, zokni: Komoly üzletemberhez nem illik a makkos cipő fehér zoknival. Vegyen fel inkább vastag, bőrtalpú, fekete vagy sötétbordó bőrből készült, klasszikus stílusú lábbelit, és az mindig legyen tiszta. Sose húzzon öltönyhöz műanyag vagy gumitalpú, sportos cipőt. A zokni az öltönnyel azonos színű vagy annál sötétebb, esetleg egyenfekete legyen, lábszárközépig érjen, és természetes anyagból készüljön. Kerülje el, hogy leüléskor a lábszára kivillanjon. Hölgyek számára a klasszikus, angol stílusú cipőviselet ajánlott, középmagas sarokkal. Szakértőnk nem javasolja a magas, fémből készült, kopogó tűsarkakat. A nők lábbelije változatosabb színű lehet: sötétkék, fehér, drapp vagy fekete. A harisnya legyen testszínű, bézs vagy vajszínű, de ne vegyen fel fehér, fekete vagy feltűnően színes, esetleg straszszokkal díszített változatot.

Táska: Komoly üzletemberek bőrből készült, fekete, sötétbarna vagy sötétbordó aktatáskát hordanak, abból is minél vékonyabbat. A nőknek kisebb, de szintén bőrtáska ajánlott, ami épp csak akkora, hogy elférjen benne a jegyzetfüzet, a bizonyítványok, az önéletrajz tartalék példánya, egy toll és néhány kozmetikum.

A munkáltató számára legfontosabb vonások

- Kiváló kapcsolatteremtő képesség - Megbízhatóság - Őszinteség - Felelősségvállalás - Szorgalom - Kiegyensúlyozottság - Önfegyelem

Önértékesítés: a termékismertető a jelölt önéletrajza

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő azt állítja, hogy a felvételi beszélgetésen perdöntő az első benyomás. Szerinte a helyzet az árueladáshoz hasonló, csak itt a termékismertető a jelölt önéletrajza. A szakember azt javasolja a felvételizőknek, hogy jó előre készüljenek fel az első találkozás pillanatára. Olyan képet kell mutatniuk, amely a környezethez, a munka jellegéhez és a személyiségükhöz egyaránt illik. A bankvilágban kívánatos arculat például teljesen alkalmatlan lehet egy kereskedelmi rádiónál vagy a reklámszakmában. Bármilyen hihetetlen, még azok is, akik nem személyügyi szakemberek, tíz másodperc alatt ítéletet alkotnak szakmai képességeinkről, társadalmi helyzetünkről, erkölcsi felfogásunkról és intelligenciánkról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!