Egyéb

2004.10.13. 09:30

Vontatás személyautóval

Tudják, milyen érzés a pánik? Ha nem, könnyen kipróbálhatják. Csak súlyosan megpakolt utánfutó, túl könnyű autó és egy nyújtott kanyar kell hozzá.

BAMA

Autópályán az utánfutósok óránként 80 kilométeres sebességgel mehetnek. Nem szabad azonban túllépni a megengedett utánfutótömeget, ami sok esetben annyit jelent, hogy csökkenteni kell a teherbírást. A változást be kell vezetni a forgalmi engedélybe, és 60-as tempónál is be kell tartani. Fékezetlen utánfutónál 0,3-del kell szorozni az autó saját tömegét. Fékezett utánfutó tömege az autóénak 1,1-szerese lehet. Lakókocsi esetében 0,8 a szorzó. Példa: 1405 kiló saját tömeg szorozva a lakókocsira érvényes 0,8-del = 1124 kiló megengedett vontatmánysúly, 80-as tempónál, lakókocsis szerelvényként.
Aki sokat utazik nehéz utánfutóval, jobban teszi, ha terepjárót használ. Ezek saját tömegük másfélszeresét is vontathatják, de legfeljebb 3500 kilogrammot. A megengedett vonóhorog-terhelést a dzsipeknél sem szabad figyelmen kívül hagyni. Baj, ha az utánfutó túlzottan lenyomja az autó hátulját és tehermentesíti az első tengelyt, mert  így kormányozhatatlanná válhat a kocsi.
Ez elkerülhető, hiszen ellenőrizhető a terhelés, csak egy bak segítségével személymérlegre kell támasztani a vonórudat.
A megengedett vonóhorog-terhelést feltüntetik az autón és az utánfutón. A két adat közül a kisebbet kell figyelembe venni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!