Hírek

2010.04.08. 05:41

Kubatovék mindentudó listái

Bár vannak, akik a kiszivárgott Kubatov-beszédet „világraszóló botrány”-ként igyekezett tálalni, magam ezt a felháborodást nevetségesnek és álságosnak vélem. Nevetségesnek, mert a magyar demokráciára nem feltétlenül a gyanús eredetű listák jelentik a legnagyobb veszélyt, és álságosnak, mert ilyesféle nyilvántartásokat szinte minden párt használ.

Stanga István

Számomra nagyon úgy tűnik, hogy az az ügy, amit a Jobbikhoz közel álló kurucinfó afféle „világraszóló botrány”-ként igyekezett tálalni, igazán csak a magát radikális pártként meghatározó Vona-csapat elkötelezett híveit és a több mint szerencsétlen választási kampányt maga mögött tudó Magyar Demokrata Fórum vezetését izgatta fel, merthogy e sorok megszületéséig mások érdemben nemigen reagáltak a szélsőséges hírportál által leközölt sztorira. A párját ritkító skandallumként beállított történet középpontjában Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának egyik beszéde áll, amelyet titokban rögzítettek, és amelyen az ellenzéki politikus – egyebek mellett – arról értekezik, hogy az Orbán Viktor vezette szervezet szinte valamennyi magyar választó pártpreferenciájával tisztában van, és például név szerint ismerik „azokat a komcsikat, akik nem a Fideszt támogatják”. Hogy aztán  Kubatov túlzott-e a nem a nyilvánosságnak szánt eszmefuttatásában (amit egyesek máris „a Fidesz őszödi beszédének” aposztrofáltak), az egyelőre nem igazán világos, annyi azonban biztos, hogy az övéinek azt állította, „a pécsi választásoknál mind a 36 500 embert személyesen ismertük. Tehát aki ott volt, azt személyesen ismertük. Mindegyikről tudtuk, hogy hívják, hány éves, milyen erős támogatónk, mi a telefonszáma, mi a mobilszáma, mi az e-mail címe. (...) Azt is állítom, név szerint ismertünk minden olyan embert, aki elment szavazni, és nem Páva Zsoltra szavazott. Meg tudom mondani most a városban, kik azok a komcsik, akik egyébként elmennek  szavazni, és nem a Pávát vagy a Fideszt támogatják”. No, már most, ami engem illet, én pontosan értem, hogy a kurucinfó és Dávid Ibolyáék miért is igyekeznek tuningolni ezt az amúgy meglehetősen vérszegény históriát, ám mindezek ellenére se látom át, vajon mi okból is kellene felháborodni, pláne pedig meglepődni a pártigazgató szavain. 

És nemcsak azért nem látom át, mert a Fidesznek a múltban egyszer már volt egy adatbázis-botránya (akkor a gyulai kistérségi társulás valamelyik számítógépén találtak egy olyan táblázatot, amely vélhetően egy országos bázis része volt, és amely több ezer Békés megyében élő választó adatait tartalmazta), hanem mert álságosnak és nevetségesnek tartom a Kubatov által emlegetett nyilvántartások miatti felzúdulást. Nevetségesnek, hiszen  az ezer sebből vérző magyar demokráciára messze-messze nem ezek az ilyen-olyan úton – az esetek döntő többségében valóban szabálytalanul – összeszedett listák jelentik a legnagyobb veszélyt, és persze álságosnak, minthogy ilyesfajta „segédanyagokat” kivétel nélkül minden párt használ (vagy ahogyan Kubatov a felvételen mondja: „szerintem ezt nem is lehet másképpen csinálni”), legfeljebb nem mindenki bukik meg velük. Ám ha valaki nagy véletlenül mégis megbukik – mint jelen esetben Kubatovék –, akkor sincsen semmi baj, hiszen elegendő azzal védekezni (és a Fidesz most pont ezt tette), hogy a neveket, címeket teljesen legálisan szerezte, vagyis „állam bácsitól” megvásárolta, aztán ember (ombudsman) legyen a talpán, aki képes bebizonyítani, hogy a dolog nem így történt. Ezért aztán nem is kell hozzá különösebb jóstehetség, hogy már most megmondjam, Jobbik-döbbenet ide („nagyon reméljük, hogy a felvételeken elhangzottak nem fedik a valóságot”), Kerék-Bárczy Szabolcs-közlemény oda („ha ez a hangfelvétel valódi, akkor a sötét jövő elkezdődött”), hogy a legnagyobb ellenzéki párt ezt a históriát éppen úgy lerázza majd magáról, mint a már említett Békés megyei ügyet. Arról nem szólva, hogy az ilyen lista-sztorik úgy nagyjából még két napig érdekesek. A választások után a kutyát sem érdeklik majd.

P. S.: Időközben az MSZP is reagált: túl azon, hogy az ügyben feljelentést tesznek, Mesterházy Attila, a párt kormányfőjelöltje felszólította a Fideszt, hogy adja át a hatóságoknak azt a „titkos adatbázist”, amelyről Kubatov Gábor beszélt.         

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!