Hírek

2010.11.09. 05:08

Az együttműködés televíziója

Azon vizsgálat alapján, ami a köztévé talán legfontosabb és legnézettebb politikai műsora „Az Este” szeptember 10. és október 13. közötti adásait vette górcső alá, megállapíthatjuk, hogy az adófizetők pénzéből működő intézménynél minden olyasmire fittyet hánynak, amit pártatlanságnak és/vagy arányosságnak nevezünk.

Stanga István

Azon, hogy a valamikor (nem az utóbbi években) sokkal szebb napokat is látott Magyar Televízió napjainkra a Nemzeti Együttműködés Televíziójává változott, szerintem csakis azok csodálkozhatnak, akik nem követték kellő figyelemmel azokat az eseményeket, amelyek a parlamenti választásokat közvetlenül megelőző időszaktól mostanáig a Szabadság téri, valamint az óbudai tévészékházban lejátszódtak, s amelyek révén a magyar polgárok adóforintjaiból fenntartott intézmény a kormánypárt és a kabinet tökéletes kiszolgálójává vált. Félreértés ne essék, mindezzel eszem ágában sincsen azt állítani, hogy szociálliberális-szocialista kormányok regnálása idején a köztévé a szakmaiság és pártatlanság szobra volt, és hogy az oly sokszor meghivatkozott BBC-sek hozzánk jártak közszolgálatiságot tanulni, ám azt igenis mondom, hogy a Fidesz MTV-beli térfoglalása, ezzel párhuzamosan  pedig a két csatornán tapasztalható seggnyalás olyan fokot ért el, amelyet korábban csak a rendszerváltás környékén, közelebbről a Pálfy G. István, Stefka István, illetve Murányi László nevével fémjelzett (hír?)műsorokban lehetett megfigyelni. És itt nem főként a hatalomváltást követően kirúgott és áthelyezett kollégákra gondolok (lásd a többi között a másik műsorba „száműzött” Mészáros Antónia esetét), sőt, még csak nem is arra, hogy a köztévét valósággal megszállták a jobboldali tévéktől, rádióktól, pártoktól érkezett emberek – közülük az első számú kedvencem Halász Zsuzsa volt kereszténydemokrata párti szóvivő, akiről egy ORTT-s tanulmány a Fidesz első kormányzása táján azt írta, „habitusának és metakommunikációjának egésze időnként kioktató, helyenként, a kormányoldali interjúalanyok felé stréberkedő” –, hanem azon adatokra, amelyekkel amelyek mindennél többet elárulnak arról a világról, amely most az együttműködés tévéjénél uralkodik.

Ott volt példának okáért az a vizsgálat, ami a köszolgálati televízió egyik legfontosabb és legnézettebb politikai műsora, „Az Este” szeptember 10. és október 13. közötti darabjait vette górcső alá, megállapítva, hogy a kérdéses adások mindenre fittyet hánynak, amit pártatlanságnak és/vagy arányosságnak nevezünk. Hogy mennyire, azt nagyon jól példázza, az a mutató, miszerint az említett időszakban 15 fideszes vendéget hívtak be a stúdióba beszélgetni, míg a szocialistákat egyes egyedül Mesterházy Attila képviselte. Igaz, az MSZP még így is jól járt, hiszen a Jobbiktól és az LMP-től – írd és mondd! – egyetlen politikust sem láttak vendégül ebben az egy hónapban, ami annak fényében különösen „elismerésre méltó” produkció, hogy ekkorra esett az önkormányzati választások kampánya, amikor is – elvben – egyforma esélyeket kellett volna kapniuk a politikai erőknek. Na, úgyhogy Az Este enyhén szólva se állt a feladata magaslatán (már persze, a közszolgálatiság mércéjével mérve, ugyanis a Lánchíd Rádiótól importált hírigazgató, Élő Gábor bizonyára nagyon elégedett volt e teljesítménnyel), és akkor még meg sem említettem az olyan „apróságokat”, hogy Szijjártó Pétert a rövidke egy hónap során ötször (!) láthatta a nagyérdemű, hogy Orbán Viktornak 25 perc jutott a szerkesztőktől a kampány vége felé, míg Mesterházy Attilának 13, vagy hogy a fideszes politikusokat a riporterek a „miért kampányol mégis az utolsó pillanatig”-féle, iszonyatosan „kemény” kérdésekkel igyekeztek megfogni. Hazudnék, persze, ha azt mondanám, nagyon meglepnek ezek a dolgok, utóvégre – ahogyan arra már utaltam – a rendszerváltás óta eltelt két évtized a többi között arról is szólt, hogy melyik politikai erő képes maga alá gyűrni a közmédiát. Aminek mellesleg egyre kevesebb értelme van, ugyanis az MTV-nek mára – „köszönhetően” egyebek között a most tárgyalt bohóckodásoknak – nézője is alig maradt. És még ez is elfogy, hacsak a pártok önmérsékletet nem tanúsítanak. Erre azonban jelen állás szerint nincs esély.    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!