Hírek

2014.02.18. 19:00

Ellenzéki tüntetőket lőttek agyon Kijevben

Több tüntetőt is agyonlőttek az ukrán ellenzéki tüntetők és a rendfenntartók között kedden Kijevben kirobbant összetűzésekben. A távitrati iroda három ellenzéki tüntető haláláról számolt be, az Index úgy tudja hét tüntető és két rendfenntartó hunyt el az összecsapások alatt.

mti, Index

Leszja Orobec, az ukrán ellenzéki Haza (Batykivscsina) parlamenti képviselője Facebook-oldalán azt közölte, hogy három halott tüntető van a Tisztek Házában - a honatya a halál okát nem részletezte -, hét további pedig "élet és halál" között. Szavai szerint a mentőket nem engedik az épülethez, ahol kedden az összecsapások kitörése után rendeztek be elsősegélypontot. A halálos áldozatok hírét önkéntes orvosok is megerősítették, akik elmondták, hogy már több százra nőtt a sebesült tüntetők száma. A rendőrség ugyanakkor azt közölte, nincs tudomása halott tüntetőkről. A hatóságok megerősítették viszont, hogy a kormányzó Régiók Pártjának Molotov-koktélokkal felgyújtott épületében egy ott dolgozó életét vesztette.   

A kijevi belvárosban szinte átláthatatlan füst gomolyog, a tüntetők több helyen tüzeket gyújtottak, autógumikat és szemetet égettek, hogy zavarják a rendőrök tájékozódását. Közben az ukrán rohamrendőrség áttörte a kijevi Dinamo stadionja közelében felállított barikádokat a Hrusevszkij utcában, valamint egységeik a Majdanhoz, azaz a Függetlenség teréhez vonultak, ahol békés demonstráció zajlik. A színpadon a szónokok arra kérik a rohamrendőröket, hogy ne "védjék a bűnöző hatalmat", és ne ártsanak békés honfitársaikanak.

Kedden kora este megkezdték a Majdan, azaz a Függetlenség tere barikádjainak ostromát a rohamrendőrök. Helyszíni beszámolók szerint a domboldalból, a kijevi főtérhez vezető Insztitutszka utcában álló barikádot áttörték, és az ott gyújtott tüzeket eloltották. Az utcából a térre terelték le az embereket, közben utcakövekkel és állítólag Molotov-koktélokkal is dobálták őket. Az utcából menekülő emberek közül többen elestek, a rohamrendőrök a földön fekvőket gumibotokkal ütötték.

Az újabb összecsapások azután robbantak ki Kijev belvárosában, hogy a Majdan tüntetőinek néhány ezres csoportja az ellenzéki politikusok felhívására elindult a parlament épülete elé kifejezni támogatásukat az államfő hatalmát jelentősen korlátozó 2004-es alkotmány visszaállítása mellett. Az előzetesen békésnek beharangozott demonstráció akkor durvult el, amikor néhány száz méterre a parlament épületétől a rohamrendőrök feltartóztatták az ellenzéki tüntetők menetét. Eközben a parlament másik oldalán a Marijinszkij parkban zavartalanul gyülekeztek a kormánypárt hívei, köztük számos, "tyituskóknak" gúnyolt, provokációra felbérelt suhanccal.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!