Szabadulókamion

2 órája

Erőszakkal hurcolják el őket, és kényszerítik prostitúcióra – (videó)

A kényszerprostitúció Baranyában sem ismeretlen, így a megelőzés különösen fontos. Ennek érdekében járta be az ország több települését idén is a szabadulókamion, amely egy fiatal lány történetén keresztül ismerteti meg a látogatókkal az emberkereskedelem veszélyeit.

Mohay Réka

Közel ezren keresték fel idén szeptemberben a szabadulókamiont (Escape Truck), amelynek országos körútját idén teljes egészében a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán működő emberkereskedelem elleni küzdelem kutatócsoportja tervezett meg.

szabadulókamion
Az ország több települését is bejárta a szabadulókamion
Fotó: Kovács Liliána

Pécs az utolsó állomást jelentette, ezt megelőzően Budapesten, Kaposváron, Dombóváron és Komlón is bemutatták a szabadulószoba élményt az ismeretterjesztéssel, figyelemfelhívással összekapcsoló programot, melynek koordinálásába az Óriás Nándor Szakkollégium önkéntesei is bekapcsolódtak.

Mint azt dr. Szijártó István, a jogi kar tanársegédje, a kutatócsoport munkatársa elmondta, a szervezetten érkező diákcsoportok körében bizonyult a leghatékonyabbnak az érzékenyítő kezdeményezés, továbbá a bűnmegelőzésben és az áldozatsegítésben résztvevő szakemberek is érdeklődéssel fogadták a bemutatót.

A szakember kiemelte, a szabadulókamion a kényszerprostitúció azon sötét és hátborzongató oldalát mutatja be, amelyről az emberkereskedők nem beszélnek az áldozatoknak, s amelyet sokszor csak túl későn tapasztalnak meg.

A szakértő arról is beszámolt lapunknak, hogy akit fiatalon erőszakkal hurcolnak el és kényszerítik prostitúcióra, az évek során egyre kevésbé lesz képes elkülöníteni saját identitását a kényszer hatása alatt történtekről. 

Mint elmondta, sokan félnek a kitöréstől, hiszen nem tudják elképzelni, hogyan folytassák életüket a külvilágban, így rendkívül komoly pszichológiai kihívásokat jelent az áldozatsegítés e területen.

A szabadulókamion célja, hogy kevesebb nő váljon kényszerprostitúció áldozatává

A hozzánk érkező fiataloknak arról is beszéltünk, miért fontos, hogy a közösségi oldalaikat körültekintően használják. Ha csak annyit megtesznek, hogy beállítják, idegenek ne tudjanak nekik üzenetet küldeni, akkor már nagy lépést tettek annak érdekében, hogy ne váljanak áldozatokká, az emberkereskedők ugyanis a leggyengébb láncszemet keresik 

– hangsúlyozta dr. Szijártó István.

A szabadulókamion pénteken délután 16 óráig még látogatható lesz Pécsen, a Bacsó Béla utca Szalay László kollégium mögötti parkolóterületén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában