Hírek

2013.02.11. 12:16

A pápa lemond tisztségéről

XVI. Benedek hétfőn jelentette be latin nyelven a Vatikánban, hogy február 28-án lemond.

MTI, bama.hu

A katolikus egyházat 2005 óta vezető XVI. Benedek február 28-án lemond tisztségéről. Ezt maga a pápa jelentette be hétfőn latin nyelven a Vatikánban. (A lemondásról készült videót ITT tekintheti meg.)

A Vatikáni Rádió a bejelentését magyar nyelven is közölte. Ez alátámasztani látszik a korábbi feltevéseket, miszerint a katolikus egyházfő egészségi állapota miatt mond le: „(...) Szent Péter hajójának kormányzásához és az evangélium hirdetéséhez szükség van mind a test, mind a lélek erejére. Ez az erő az utóbbi hónapokban olyan mértékben csökkent bennem, hogy el kell ismernem: képtelen vagyok jól megfelelni a rám bízott szolgálatnak. Ezért, tudatában e tett súlyosságának, teljes szabadsággal kinyilatkoztatom, hogy lemondok szolgálatomról, mint Róma Püspöke, mint Szent Péter utóda, amelyre 2005. április 19-én a bíborosok révén kaptam megbízatást. 2013. február 28-án este 8 órától a római szék, Szent Péter széke üresnek nyilvánítandó. Az illetékeseknek konklávét kell összehívniuk az új pápa megválasztására. (...)”

XVI. Benedek utódjának személyéről azonnal megindultak a találgatások, a bejelentés után nem sokkal egyes fogadóirodák már ki is adták saját listáikat. A Guardian szerint a Paddy Power volt az első, szerintük a ghánai Peter Turkson bíboros a legnagyobb esélyes.

A cseh idnes.cz. hírportál szerint a Libero című olasz lap 2011-ben már írt arról, hogy egészségi állapota miatt XVI. Benedek 85. születésnapján, 2012 áprilisában várhatóan le fog mondani. A Vatikán már a cikk megjelnésekor cáfolta a feltételezést.

A németh Razinger bíborost 78 évesen, II. János Pál 2005-ben bekövetkezett halálát követően választották pápává.

Az utolsó olyan pápa, aki önként lemondott tisztségéről, V. Celesztin volt 1294-ben. Az élete nagy részében remeteként élő egyházfő nem tudta ellátni a pápasággal járó feladatokat, ezért néhány hónap után lemondott tisztségéről.

Történt azóta is lemondás, ám nem személyes, hanem egyházpolitikai okokból. XII. Gergely pápa 1415-ben az egyházszakadás felszámolása érdekében döntött a pápai trón feladásáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!