Közélet

2012.02.09. 18:12

Zsugorodó juttatások az egyetemen

Az eddigi száznyolcezer forint helyett évente csak húszezer forint béren kívüli juttatást kapnak a Pécsi Tudományegyetem (PTE) dolgozói a jövőben – döntött egyhangúan az egyetem szenátusa.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Kevesebb mint ötödére zsugorodik az úgynevezett cafeteria-rendszerben adható béren kívüli juttatás a PTE dolgozói számára: a szenátus csütörtöki, egyhangú döntése értelmében az eddigi 108 ezer forinttal szemben évente húszezer forint lesz a keret összege.

Az egyetem közleménye szerint a szenátus az érdekképviseletekkel történt előzetes egyeztetést követően határozott a cafeteria-rendszer szabályainak változásairól, amit a PTE gazdálkodási nehézségei, elsősorban a klinikákon halmozódó milliárdos veszteség és a munkáltatói terhek jelentős növekedése indokolnak. A választható béren kívüli juttatások éves keretösszegét az egyetem munkavállalói két részletben, februárban és márciusában kapják meg. Az érdekképviseletek kérésének megfelelően az összeget Erzsébet-utalvány formájában fizetik ki.

Az egyetem közleménye szerint a kis keresetű munkavállalók jövedelem-kiesésének pótlására a PTE vezetése szolidaritási alap létrehozását tervezi, amelynek nagyságáról és felhasználásának szabályairól az egyetem gazdasági tervének elfogadásáig, azaz 2012. március végéig döntenek.

Sokat spórolnak

A döntéssel az egyetem idén mintegy háromszázmillió forintot takarít meg. Mivel az oktatási és az egészségügyi terület közötti keresztfinanszírozás nem lehet (vagyis egyik helyről a másikra nem csoportosíthatóak át források), ezért a megtakarítás a klinikai és a központi irányítási szervezetektől egy kockázati alapba kerül, ebből fizethetik ki például a munkaügyi perekből adódó költségeket. A karoknál és a közoktatási intézményeknél a forrás felhasználásáról saját hatáskörben döntenek.

A kisebbik rossz

Kottász Gergely, az egyetem sajtóreferense lapunk érdeklődésére úgy fogalmazott, a PTE vezetése két rossz közül a kevésbé rossz megoldást választotta. Tekintettel arra, hogy megtakarításra mindenképpen szükség volt, így, ha nem a béren kívüli juttatást kurtították volna meg, akkor nagyobb létszámleépítésre került volna sor.

Illés Józsefet, a PTE Integrált Egészségügyi Szakszervezetének vezetőjét tegnap ugyancsak kerestük, azonban nem sikerült elérnünk.

A kockázati pótlék még sok pénzt elvihet

Tavaly döntött öt PTE-s dolgozó kockázati pótlékának ügyében a Legfelsőbb Bíróság. Az ítélet értelmében ki kell fizetni minden 2011 februárja előtt az egyetemen dolgozó egészségügyi alkalmazottaknak megjáró kockázati pótlékot és kamatait.

Mindez 700 embert érint, akiknek 6–800 millió forint körüli összeget kell kifizetni. A dolgozók ügyvédje a döntés után azt mondta, nem céljuk, hogy az egyetem működését ellehetetlenítsék, de a megítélt összegeket érvényesíteni akarják.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!