Közélet

2013.05.04. 13:26

Repedések a pécsi Szentágothai Kutatóközpont bejáratánál

Címkék#Pécs

A hétmilliárd forintból épített, egy éve átadott Szentágothai Kutatóközpont bejáratától néhány lépésre méteres repedések fogadják a látogatókat. Az épület nincs veszélyben.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Ha nem is közvetlenül a Szentágothai Kutatóközpont bejáratánál, ám attól pár lépésre két hatalmas, több méter hosszú s igen széles repedés fogadja a látogatókat. Az egy éve átadott, hétmilliárd forintból épített kutatóközpont, a Science Building három különálló épülete közül a főépület bejáratánál keletkeztek a repedések, Kukai Tibor szerint kivitelezési hiba miatt – vélhetően megfagyott talajra építkeztek, amelyben a tömörítés ellenére is maradt annyi víz, amely alulról megrepesztette az amúgy igen vastag, több méteres betonlapokat is.

A PTE beruházási főmérnöke azonban azt is elmondta, hogy az építési fővállalkozó, a Grabarics Kft. már garanciális munkában kijavította volna a hibát, a tavaszi szünetben, ahogyan azt eleve időzítették. Csakhogy akkor szokatlan télies, csapadékos, hideg idő volt, s emiatt azt kérték a fővállalkozótól, hogy halasszák el a munkát június végére, a vizsgaidőszak utánra. Ugyanakkor javítják ki az épületek belső tereiben is az említettnél lényegesen kisebb súlyú hibákat.

A kivitelezőnek általában egy évig kell garanciális javításokat vállalni, a kutatóközpont közbeszerzésében viszont az egyetem két évet kért, ebből egy év még hátravan. Ha a két év lejár, a hasonló problémákat (ha lesznek ilyenek), a tizenkét év szavatosság keretében javíttathatják ki.

Kukai Tibor hangsúlyozta, hogy a repedések miatt az épület maga nincsen veszélyben, mert szerkezetileg nem kötődik hozzá, olyan, mintha egy épület előtti járda repedne vagy süllyedne meg.

Egy év alatt megépült

TAVALY JÚNIUSBAN adták át a kutatóközpontot, amelyet hétmilliárdos uniós támogatásból építettek, a Kossuth-díjas pécsi építész, Bachman Zoltán és tervezőcsoportja tervei alapján. A kivitelezés kevesebb mint egy évig tartott, ami a munka kezdetén nem tűnt tarthatónak, de a nyertes fővállalkozó megtartotta, amit ígért, s átadták a tanév kezdete előtt a három különálló épületből álló, összesen 7200 négyzetméter alapterületű központot. A Science Buildinget Szentágothai János Kossuth-díjas pécsi agykutatóról, akadémikusról nevezték el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!