Közélet

2012.06.08. 18:39

Missziós nővér volt négy évtizeden át

Címkék#Pécs

Bözsi néni, dr. Horváth Csongorné a jövő héten ünnepli Pécsett százéves születésnapját. Nem akármilyen száz esztendő volt ez, négy évtizedet töltött Pakisztánban katolikus szolgálatban, aztán hatvannyolc évesen hazatért, hogy férjhez menjen.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Már gyerekként is a hit határozta meg az életét?

– Vidám, táncos lábú lány voltam, hét férfi búcsúztatott a vasútállomáson, amikor huszonegy évesen útnak indultam. Aztán egy évet Londonban, egy másikat pedig Washingtonban tanultam, végül Indiában kötöttem ki.

– Mégis Pakisztánban töltött négy évtizedet.

– Rawalpindibe kerültem, ahol négyszáz ágyas kórházat építettünk, majd működtettük is. Anya- és csecsemővédő voltam, fehér szerzetesi ruhában jártunk, és mi képeztük ki Teréz anya lányait is. Aztán ez az országrész 1948-ban Pakisztánként önálló állam lett.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „A hit köti le a napjaim, az ismerőseimért imádkozom és jótékonykodom”
[/caption]

– Buddhisták és mohamedánok között élt negyven éven át?

– Rengeteg emberen segíthettem, sok gyereket védtünk meg a kolerától, arra sem jutott időm, hogy honvágyam legyen. No, és akit lehetett, azt keresztény útra térítettem.

– Hogy lett ebből házasság?

– Pápai engedéllyel, csaknem hetvenévesen. Unokatestvérem alezredes férje hívott haza, aki lánykoromban nekem is udvarolt, hogy katonai állatorvosként megözvegyült, és társat keres. Első szóra jöttem, mert ezt isteni gondolatnak éreztem.

– Ez csaknem harminc éve volt. Azóta élvezi a nyugdíjas éveket?

– Nem egészen. A férjem négy és fél év múlva meghalt, az özvegyi ellátást sem kaptam meg, csak a rend kegydíjából élek. A hit köti le a napjaim, az ismerőseimért imádkozom, és ahol kell, ott jótékonykodom.

– Nincs gyermeke. Elégedett az életével?

– A Jóisten így akarta, s köszönöm a száz esztendőt. De már nagyon piszkos a világ, elég volt ennyit látni belőle.

Egy irgalmas élet

DR. HORVÁTH CSONGORNÉ DÖMMEL ERZSÉBET – szerzetesként Bernadett nővér – 1912-ben született Pécsett. 1933-ban lépett be a Medical Missionaries orvosi missziós rendbe, 1937-ben a Rawalpindi Szent Család Kórházába került. Itt 42 évet töltött, megtanult urdu nyelven és angolul, s megkapta a legmagasabb pakisztáni kitüntetést. 1980-ban tért haza, férjhez ment, de pár évre rá megözvegyült.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló) Egy irgalmas élet DR. HORVÁTH CSONGORNÉ DÖMMEL ERZSÉBET – szerzetesként Bernadett nővér – 1912-ben született Pécsett. 1933-ban lépett be a Medical Missionaries orvosi missziós rendbe, 1937-ben a Rawalpindi Szent Család Kórházába került. Itt 42 évet töltött, megtanult urdu nyelven és angolul, s megkapta a legmagasabb pakisztáni kitüntetést. 1980-ban tért haza, férjhez ment, de pár évre rá megözvegyült. „A hit köti le a napjaim, az ismerőseimért imádkozom és jótékonykodom” -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!