Közélet

2012.03.31. 19:44

Még mindig nagy a csend Harkányban

Sajnos egyetlen dolgot tudunk biztosan a tervezett harkányi pályázattal kapcsolatban: azt, hogy semmi sem biztos, sőt, hogy az ügy egyre különösebb.

B. A. (Dunántúli Napló)

Pénteken – elviekben legalábbis – lejárt a „Harkány, a gyógyító őselem” elnevezésű projektnek az a határideje, amikorra a nyertes konzorciumnak be kellett volna mutatnia a 3,2 milliárdos fejlesztéshez szükséges önerőt, vagy az erről szóló banki hitelígérvényt. A pályázatot vezető harkányi gyógykórháznak ezzel nincs problémája, ám sem a gyógyfürdő, sem az önkormányzat nem tudja biztosítani a rájuk eső mintegy 640 millió forintot.

Állítják: elsősorban az előző politikai ciklusból örökölt nehéz pénzügyi-anyagi helyzet miatt vannak nehéz helyzetben, ezért is hirdették meg eladásra a gyógyfürdő kisebbségi részvénycsomagját. Megírtuk: Imri Sándor polgármesternek szerdán kellett volna aláírnia a részvényértékesítésről szóló szerződést egy sándorfalvai kútfúró vállalkozás, az Aquaplus Kft. résztulajdonában álló projektcéggel, de a testület többsége e jogát visszavonta.

Ezt másnap azzal indokolták, hogy az Aquaplus nem tudta bemutatni a részvényekért kínált 851 milliót. Ezután a kívülállók számára a semmiből jelentkezett be a harkányi fürdő többségére – 1,3 milliárdot kínálva – a Sa-Le Invest Kft. A cég mögött egy – többek között a villánykövesdi csárdát is tulajdonló –, vállalkozó áll, vele érdemben tegnap sem tudtunk beszélni. Sikerült azonban több képviselőt is elérnünk, de senki sem tudta, vagy akarta elmondani, hogy bemutatták-e pénteken a régiós fejlesztési ügynökségen az önerőt, vagy sem. A Dunántúli Napló ugyanis nem hivatalosan arról értesült, hogy egyelőre ez nem történt meg.  

Az ügynökség kivár

Kerestük a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséget is, hisz elviekben pénteken lejárt az a végső – nem egyszer meghosszabbított – határidő, amikorra is be kellett volna mutatnia a nagy, kiemelt uniós pályázatot elnyerő konzorciumnak, hogy rendelkeznek a megvalósításhoz szükséges önerővel. Annyit írtak csak, hogy pénteken nem nyilatkoznak az ügyben, megvárják, mi történik, hétfőn nyilvánvalóan többet fognak ők is tudni, és jelentkeznek. Mindez tovább erősíti azon információnkat, hogy még nem mutatták be a pénzt.

B. A. (Dunántúli Napló) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!