Közélet

2009.12.16. 10:11

Lokátor: városvédő sétával, sátorral és élő pajzzsal készülnek

Pénteken megkezdődhet a NATO-lokátor építése - a tiltakozó civilek városvédő kirándulásához politikusok is csatlakoznak, fesztiválszervező fiatalok pedig a testükkel védenék meg a természeti értékeket. A kormányszóvivő elítélte a készülődő ellenakciót.

bsa, bama.hu, MTI

Meg nem erősített értesülések szerint pénteken megkezdik a munkálatokat a pécsi Tubes-hegyen, ahol a Honvédelmi Minisztérium készül megépíteni egy légvédelmi radarállomást. A hírek szerint a Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt. megkapta az építési engedélyt, a kivitelező pénteken felvonulhat a munkaterületre.

A munkakezdés hírére reagálva Páva Zsolt, Pécs polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be: a város vezetése mindent megpróbál annak érdekében, hogy megakadályozza a radar építését.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Tubesen ne épülhessen fel a katonai lokátor, mert az álláspontunk szerint szükségtelen és veszélyes – mondta Páva Zsolt. Pécs polgármestere ismét kijelentette: a pécsiekkel együtt fog küzdeni a radar ellen, mert közel negyvenezer pécsi akarata - akik nemet mondtak a katonai radarra – számára iránymutató és kötelező.

A lokátor ellen tiltakozó szervezetek - Civilek a  Mecsekért Mozgalom, Istenkúti Közösségért Egyesület, Összefogás  Pécsért Egyesület - péntek reggelre a Tubesre hívják az építés ellenzőit, addig pedig őrízni kívánják a területet. A hegytetőre vezető úton a közelmúltban az önkormányzat súlykorlátozást jelző táblákat helyezett el, amelyek megtiltják a 3.5 tonnánál nehezebb járművek behajtását. Páva Zsolt szerint a korlátozást a HM járművei többször megszegték, emiatt a város feljelentést tesz, valamint sorompóval fogják az utat lezárni.

A polgármester azt is közölte: csütörtök este a tiltakozók sátrat vernek a területen, és többedmagával Páva Zsolt is ott tölti az éjszakát.

A korábbi hírek szerint a pénteki demonstrációhoz számos helyi politikus csatlakozik: jelezte részvételi szándékát Szili Katalin volt házelnök és Bókay Endre pécsi országgyűlési képviselő is.

Kiss Tibor, a Pécs Holding cégvezetője elmondta, a Vagyonkezelő és a Város ügyvédei közösen vizsgálják azokat a jogi lépéseket, melyekkel hatékonyan lehet megakadályozni az építkezést.

- Emellett őriztetni fogjuk az utat, a biztonsági szolgálat 24 órában felügyel majd arra, hogy senki ne szeghesse meg a jogos korlátozásokat, azaz teherautókkal ne tudjanak fölmenni a területre – magyarázta.

Kormányszóvivő: elfogadhatatlan a Tubesre vezető út lezárása
 
Szollár Domokos szerint megdöbbentő és elfogadhatatlan a pécsi  önkormányzatnak az a lépése, amely szerint sorompóval zárja le a  Tubesre vezető utat.
    
A kormányszóvivő a szerdai sajtótájékoztatóján leszögezte: a Tubes tetején lévő honvédségi radarállomás megközelítésének megakadályozásával Pécs polgármestere az ország biztonságát veszélyezteti, szembemegy a jogszabályokkal, bírósági döntésekkel;  ezzel a lépéssel súlyosan veszélybe kerül Magyarország biztonsága.
    
A Pécs szó hallatán nem jó hírek jutnak az emberek eszébe - fogalmazott Szollár Domokos utalva a pécsi vízközművel kapcsolatos történésekre, ahol - mint mondta - a polgármester szintén a  jogszabályok "elég furcsa értelmezésével lépett fel". Hozzátette: most újabb kedvezőtlen hír érkezett Pécs felől, "ott valami bűzlik". (MTI)

Fesztiválszervezők is a hegyre szólítanak

Fiatalok a Mecsekért! - a Battadem, a Fishing on Orfű és a Rockmaraton fesztiválok szervezőinek hivatalos közleménye:

Kedves barátaink, kedves fesztiválozók!

Újabb sötét nap jött el hazánk történelmében, mikor néhány öltönybe öltöztetett vérszívó élősködő döntést hozhat több százezer ember akaratával szemben. Ők katonai lokátort akarnak építeni egy hegy tetejére, mi meg akarjuk védeni az otthonunkat. Nekünk a Mecsek nem csak egy rohadt nagy mészkőszikla, hanem a természetes életterünk, és nem akarunk ott látni egyetlen géppisztolyos, bakancsos katonát sem. A Honvédelmi Minisztérium fegyvereseket küldd, hogy biztosítsa a terület átvételét, de ha kell, mi a saját testünkkel fogjuk védelmezni az otthonunkat!

Kérünk benneteket, ha ti is így gondolkodtok csatlakozzatok hozzánk, és vegyetek részt 2009. december 18-án reggel 8 órakor a "városvédő kiránduláson", mely a Mecseken a Lapistól indul. (A főpályaudvarról reggel 7:05-kor induló 34-es helyijárat a Mandulásig visz, onnan negyedóra séta.)

Az Összefogás Pécsért Egyesület Elnökségének nyílt levele Szekeres Imre honvédelmi miniszternek

Tisztelt Miniszter Úr!

Tudomásunkra jutott, hogy a HM kiadta a megbízást a Tubesre tervezett katonai radar építésének megkezdésére. Tette ezt annak ellenére, hogy a Fővárosi Bíróság jogerős végzése még meg sem érkezett a felperesekhez, a pécsi civilekhez és a város önkormányzatához.

Bizonyára tudja ön is, hogy ezen ítélet ellen a felperesek felülvizsgálati kérelmet kívánnak benyújtani a Legfelsőbb Bírósághoz, mert nem értenek egyet azzal a bírói döntéssel, hogy a radart sajátos építménynek minősítve, kivonják annak építési eljárását a Magyar Köztársaság Alkotmánya, az építési jogszabályok, a Pécsi Építési Szabályzat, s nem utolsó sorban a nemzetközi környezetvédelmi előírások hatálya alól.

A katonai építménynek, különösen egy kiemelt katonai célpontnak az építésénél különösen is be kell tartania azokat az előírásokat, amelyek a természeti környezetet és az ember biztonságos és egészséges élethez való jogát védik.

Teljesen értelmetlen és antidemokratikus, a diktatórikus időket idéző az a megbízás, amit önök kiadtak a radar megépítésére. Néhány héten belül ugyanis akár el is rendelheti a Legfelsőbb Bíróság az építés felfüggesztését, ahogy ezt korábban a Fővárosi Ítélőtábla is megtette. Sőt dönthet úgy is, hogy elfogadja a pécsiek kérelmét, és új eljárásra kötelezi a bíróságot, vagy akár felülbírálja annak döntését.
Ez esetben önök, hogyan kívánnák helyrehozni a környezetben és az emberek életében okozott károkat?

Nyilvánvalóan értelmetlen a pécsiek és a jogállam ellenében erőszakos eszközökkel kikényszeríteni egy olyan intézkedést, amelynek következményeként helyrehozhatatlan károk keletkeznek. 
Bizonyára mindezen körülményeket önök is mérlegelik.

Arra kérjük a Miniszter urat, hogy mutasson példát józanságból és demokratikus elkötelezettségből, és azonnali hatállyal vonja vissza a megbízást.


Pécs 2009. december 16.

Az Összefogás Pécsért Egyesület Elnöksége

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!