Közélet

2014.01.13. 13:05

Kiesett a közgyógyellátásból

A közgyógyellátásra való jogosultság néha csak kicsin múlik. Pár forint is meghatározó lehet.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

„Többet veszítettem, mint amennyit nyertem a nyugdíjemeléssel” – panaszolta a Dunántúli Naplónak egy 51 éves pécsi nő. Elmondása szerint krónikus betegsége van, többször műtötték az arcüregét. Emiatt folyamatosan antibiotikumot szed, és több másfajta gyógyszert is, mivel lassan a csigolyái is összeroppannak. Egyedül él, munkája nincs (1978-tól 2010-ig dolgozott, akkor leépítés miatt küldték el), sokáig 28 ezer forintból (szociális juttatásból) tartotta fenn magát. Végül – tovább romlott egészségi állapota miatt – beadta a rosszabbodást, aminek helyt adtak, így jelenleg a korábbinál több járadékot, 58 ezer forintot kap havonta.

Ezzel és a legutóbbi, 2,4 százalékos nyugdíjemeléssel azonban a bevétele már meghaladja a közgyógyellátás feltételül megszabott összegeket. Így viszont a (nem olcsó) gyógyszereit már nem kapja ingyen, és számolásai alapján rosszabbul jön ki, mint az emelést megelőzően. Már eddig is tetemes tartozása gyűlt össze a szolgáltatóknál, és most attól fél, helyzete tovább romlik. Másoktól is hallott panaszt erre vonatkozóan, ezért úgy véle, többen járhatnak hasonló cipőben.

Bár meglehet, valóban így van, a kormányhivatalnál nem tudtak olyan adattal szolgálni, amelynek segítségével kiderülhetne, pontosan mennyien jártak így. Az biztos, hogy tavaly Baranyában 19 232 érvényes közgyógyigazolvány volt. A jelenlegi szabályozás szerint három esetben lehet valaki jogosult közgyógyellátásra: alanyi jogon, normatív vagy méltányossági alapon. Utóbbi kettő az, ahol a bevételek, illetve a gyógyszerek árai határozzák meg a jogosultságot, vagyis ahol könnyebb kiesni a jogosultak köréből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!