Közélet

2013.03.11. 16:41

Híres orvosokról írt eredeti könyvet

Címkék#Pécs

Száz esztendő pécsi orvoshírességeiről írt szépirodalmi igényű portrékötetet dr. Schmidt Pál, aki maga is négy évtizeden át gyógyította az embereket.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Köztársasági elnököt is hívtak hasonlóan, ő azonban belebukott az írásba. A névazonosságból nem volt soha semmi gondja?
– Megtörtént, hogy jó és rossz értelemben is összekevertek bennünket. Az egyik könyvbemutatómról például azért ment el valaki fanyalogva, mert nem rám számított. Máskor pedig túl gyorsan hajtottam ki egy településről, és hiába magyaráztam a rendőrnek, hogy én nem az vagyok, akinek gondol, mégis elengedett büntetés nélkül.

– Írói munkásságának eredetiségéhez kétség sem férhet, ezt több területen is bebizonyította már.
– A publicisztikai tevékenységem a Dunántúli Napló politikai vitafórumában kezdődött, ezek a levelek, esszék aztán könyv alakban is megjelentek, sőt, rádiós jegyzetek is születtek belőlük. A pécsi egyetemi sebészet történetének egyik szerzője voltam, az Irgalmas Kórház krónikáját társszerzővel írtam, s megjelent egy sebészeti szakkönyvem is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Híres orvosokról írt eredeti könyvet
[/caption]

– Az új munkája viszont irodalmi.
– Leghíresebb orvosainkról jelent meg könyvem, a pécsi egészségügy megbecsült személyiségeiről. Például Heim Pálról, Konkoly-Thege Aladárról, Ángyán Jánosról, s nem valami szakmai önéletrajzként, hanem portréformában, ahol az emberi sajátosságok is megmutatkoznak.

– Mit jelez a cím: Szeretet, szolgálat, szenvedély?
– Ezek a szereplők legfőbb tulajdonságai. Jellemvonásuk a munka-, az ember-, a hazaszeretet, a szenvedélyes munkavégzés és a szolgálat a kutatás, a gyógyítás, az oktatás iránt.

– Belefért egy kötetbe a százévnyi Pécs kiemelkedő orvoscsapata?
– Korántsem! Most csak húsz kiváló, ismert orvossal foglalkoztam, de már dolgozom a folytatásán, az első fejezettel el is készültem.

Negyven év a sebészeten

Dr. Schmidt Pál 1937-ben született Debrecenben. Pécsett, a Nagy Lajos gimnáziumban érettségizett, 1961-ben a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát, s rögtön a II. számú Sebészeti Klinikára került. 42 évig dolgozott itt, volt igazgatóhelyettes és megbízott igazgató, tanszékvezető is, docensként ment tíz éve nyugdíjba. Felesége is orvos, lányuk, Alexandra 46, fiuk, Kálmán 44 éves, négy unokájuk van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!