Közélet

2013.06.30. 19:21

A helyes szexuális kultúra is tananyag lehet hamarosan

Az új minisztériumi tervezet szerint jelentősen bővül a szabadon választott foglalkozások köre.

F. Z. (Dunántúli Napló)

Az már közismert, hogy szeptembertől az iskolákban kötelező lesz hittant vagy erkölcstant tanítani, ám arról vajmi kevés információ szivárgott ki eddig, hogy a kollégiumokban is kell hasonló oktatást végezni. A középiskolás kollégistáknak eddig heti tizenöt óra foglalkozáson kellett részt venniük, ez ezután is így lesz.

A felzárkóztató, tehetséggondozó, speciális ismereteket adó felkészítő egyéni vagy csoportos foglalkozások heti tizenhárom órát tesznek ki, egy órában pedig szabadon választott foglalkozáson kellene részt venni (ide tartoznak a nem tantárgyhoz kötött elfoglaltságok, mint pl. egy fotószakkör), további egy óra közösségfejlesztő csoportos foglalkozás kötelező.

– Ez utóbbit úgy képzeljük el, mint egyfajta speciális osztályfőnöki órát – tudtuk meg dr. Barna Viktortól, a pécsi Hajnóczy József Kollégium igazgatójától. – A minisztériumi ajánlás szerint ezen órák keretében van lehetőség erkölcsi oktatásra, családi életre nevelésre, és igen, olyan témákat is meg lehet beszélni, mint a „helyes szexuális kultúra”, ahogy az előterjesztésben is szerepel.

Barna Viktor hozzáfűzte: ezek a foglalkozások valójában beszélgetések, s mivel a szexuális kultúra érintőlegesen eddig is szerepelt, véleménye szerint ebből semmilyen fennakadás nem lesz a jövőben.
– Óhatatlanul is felmerül ez a téma más területeken is, úgyhogy az lenne a furcsa, ha mi nem reagálnánk erre – fűzte hozzá az igazgató. – Nem vagyunk sem prűdek, sem naivak, pontosan tudjuk, hogy a mai fiatalok már nem félnek ettől, s nem jönnek zavarba sem. Úgyhogy biztos vagyok abban, hogy ez is csak egy ugyanolyan téma lesz, mint a többi, ugyanúgy meg fogjuk tudni beszélni velük.

Hazafiasság és pénzügy

A kollégiumi nevelés kereteit egy országos alapprogram határozza meg – ez pontosan olyan, mint a Nemzeti Alaptanterv az iskolákban. Az erkölcsi nevelés eddig is komoly részt foglalt el benne, a különbség most az, hogy hangsúlyosabb szerepet kap. Emellett a pedagógusoknak olyan témaköröket is érinteniük kellene, mint a nemzeti öntudat és hazafiság, állampolgárság és demokrácia, önismeret, önkéntesség, környezettudatosság, médiatudatosság, gazdaság és pénzügy, de pályaorientációs foglalkozásokat is tartaniuk kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!