Kék hírek, bulvár

2009.09.30. 07:34

Baranyában is elterjedt a Gina nevű drog

Címkék#Pécs#Bóly

Könnyedén beszerezhető a Ginaként ismert, kábító hatású folyadék – vélhetően ezt (is) használták azok a fiatalok, akik egy szórakozóhelyen lettek rosszul.

M. B.

„Tegnap én is beléptem a Ginát kipróbálók társaságába. Hááát az szinte biztos, hogy GBL volt, bár anno persze GHB-nak adták. Másfél pipetta lett a dózis, majd rá 2 órára megint másfél. Kellemesen elvoltam vele, rosszullétnek nyoma sem volt, a koordinációs zavar kifejezetten vicces, nem zavaró. Érdekes ez a becsiccsentős érzés.” – írta internetes bejegyzésében egy magát tizenévesnek mondó fórumozó.

Amint arról beszámoltunk, szombaton hajnalban az egyik bólyi szórakozóhelyről három kábítószer-mérgezést szenvedett fiatalt szállítottak életveszélyes állapotban a mohácsi kórházba. Úgy tudjuk, a fiatalok szervezetében kannabisz-származék mellett alkohol, és a „Gina” nevű szer nyomait is kimutatták. Dr. Szemelyácz János, a pécsi drogambulancia vezetője mindezen egyáltalán nem lepődik meg.

– Általánosan elterjedt a szer – mondta a Dunántúli Naplónak. – Azért is kedvelt, mert használata nem tiltott, nem szerepel a kábítószerek listáján, ezért nagyon könnyű hozzájutni – tette hozzá.

Kifejtette, a szer különösen alkohollal együtt fogyasztva lehet veszélyes: légzés-depressziót okozhat, az oxigénhiányos állapot pedig akár halállal, vagy maradandó károsodással is végződhet.

A szer árusítása biznisz is: egy liter 10-14 ezer forintból szerezhető be, egy adag, ami öt mililiternek felel meg, viszont már 3500 forintért adnak a terjesztők.

A rendőrség, dacára annak, hogy nincs tiltólistán, eljár, ha tudomására jut a GBL fogyasztásával összefüggésben bármilyen ügy, hiszen felmerülhet egyéb bűncselekmény gyanúja. Zsobrák Péter, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense kifejtette, azt vonhatják felelősségre, akitől származik a szer. A bólyi eset kapcsán például – a szakértői vélemények függvényében – nem kizárt, hogy életveszélyt okozó testi sértés miatt indul eljárás.

A tiltás nyomán „átalakult” a fogyasztás

A folyékony extasyként, „Ginaként” ismertté vált szer, a GHB (gamma-hidroxi-butirát) érzéstelenítőként, nyugtatóként, alvászavar ellen használt vegyület, színtelen, szagtalan, kissé sós ízű folyadék. Néhány éve már szerepel a kábítószereket tartalmazó listán, tehát birtoklását, terjesztését büntetik. Éppen ezért mára egyik prekurzora, az iparban széles körben használt, kereskedelmi forgalomban elérhető oldószer, a GBL (gamma-butirolakton) vette át a szerepét, amely nincs a tiltólistán. A szerhez különösen az internetes kereskedések révén könnyű hozzájutni. A szakértők szerint ez az anyag viszont korántsem íztelen, sőt kifejezetten kellemetlen ízű is lehet, ebből következően kisebb a valószínűsége annak, hogy valaki úgy fogyaszt belőle, hogy arról nem is tud. Tehát a GBL esetében az a verzió kevésbé áll meg, „hogy valaki szándékosan beletöltötte az italomba a tudtom nélkül.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!