Kék hírek, bulvár

2012.08.02. 16:59

A bulikon a serkentőszerek és a fű a legnépszerűbb

Címkék#Pécs

A nyár és a zenei fesztiválok kapcsán szinte minden évben előkerül a drogfogyasztás kérdése. Holott lehet, hogy valójában nincs is miről beszélni.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Szó sincs arról, hogy a nyár drogfogyasztás szempontjából kiemelkedően veszélyes lenne – mondta el lapunknak Szemelyácz János, a pécsi Drogambulancia vezetője. – Ma már ugyanis a tömegkommunikáció olyan szinten van, hogy aki akar, gyakorlatilag pillanatok alatt kaphat anyagot: minden fiatalnak van olyan ismerőse, aki vagy tud szerezni, vagy ismer valakit, aki tud szerezni. Magyarul nem kell ahhoz fesztivál vagy bármilyen nagyobb buli, hogy kipróbáljunk valamit.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az egymást érő nyári fesztiválokon leginkább kétfajta drog népszerű: a fű és a serkentőszer
[/caption]

A Drogambulancia vezetőjétől megtudtuk: a fesztiválokon leginkább kétfajta drog népszerű: a fű és a serkentőszer – Előbbi lényegesen kevesebb veszélyt rejt, mint az utóbbi – tudtuk meg Szemelyácz Jánostól.

 – Összességében azonban bármelyiktől könnyen válhatunk akár mások, akár a magunk áldozatává – azt gondoljuk például, hogy át tudunk ugrani a stégről a Balaton túlpartjára, aztán az elrugaszkodás után jön a nagy meglepetés.

Mindig legyen kísérő, akkor nem lehet nagy baj

A LEGEGYSZERŰBB intelem, ha azt szeretnénk, hogy gyerekünket semmi baj ne érje, egyszerű: soha ne maradjon egyedül. Ha egy nagyobb társaság együtt indul el bulizni, az a legszerencsésebb, ha kiválasztanak maguk közül egy „őrszemet”, aki odafigyel a többiekre, s arra is, hogy például nem akar-e valaki valamit az italokba csempészni. Amennyiben ő nem iszik alkoholt, akkor a hazatérés is könnyen megoldható, hiszen vezethet autót.

– A FOGYASZTÁS mindig egyfajta bizalmon alapul: gyakorlatilag a vásárlónak fogalma sincsen, milyen minőségű, milyen koncentrátumú, milyen összetevőkből álló anyagot vett meg az eladótól – tette hozzá Szemelyácz János. – Ezért itt is a mérsékletesség elve érvényesüljön, azaz lehetőség szerint mindenből csak keveset, nagyon keveset.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!