Gazdaság

2009.12.22. 19:22

Betanításra keresik a magyart Kínában

Már nem kizárólag az angolszász vagy a német nyelvű országok jelentenek pályát a külföldi munkavállaláshoz Magyarországról. Új jelenség a kínai álláslehetőség.

Kaszás Endre

„Kesztyűszabász (asztali és/vagy gépi) oktatót keresek kínai gyárba. Nyelvtudás nem kell.” tartalommal jelent meg álláshirdetés internetes portálunkon. Mi mást mutatna ez, mint hogy országunk előtt megnyílt a kínai munkaerőpiac is.

A hirdetés feladójával sajnos nem sikerült kapcsolatba lépni, a munkavállalás realitásáról a kínai érdekeltséggel is rendelkező Ok Magyar Kesztyű Közös Vállalatnál érdeklődtünk.

– Cégünk pontosan tíz éve alapította kínai leányvállalatát. Míg a kezdeti időszakban nagyobb számban és hosszabb ideig tartózkodtunk kint többen is, a gyár indulása után már nincs szükség a folyamatos jelenlétre. Napjainkban már csak egy-egy új modell elindításában, egy-egy kényesebb szakmai megoldás betanításában vesznek rész kollégáim egy-két hetes, maximum egyhónapos kinttartózkodással – mondja dr. Síkfői Katalin igazgató.

Mint a cégvezető kifejtette, a gyár egy korábbi munkatársa dolgozott a szakmában előbb Indiában, majd Kínában, utóbbi országban tartósan le is telepedett. Ahogy az OK szakemberei, ő is elsősorban a betanításban vállalt szerepet. – A kínai munkavállaló nagyon pontos, megbízható, a magyaroknál sokkal fegyelmezettebb. Ahhoz azonban, hogy jól végezze munkáját egy dolog szükséges: részletesen meg kell mondani neki, hogy mit, hogyan csináljon.

Az országban nincs meg a kesztyűkészítésnek az a száz éves hagyománya, amivel a pécsi szakemberek rendelkeznek. Ezért pontosan erre a betanító, elmagyarázó munkára kereshetnek szabászt az ázsiai országba – vélekedett dr. Síkfői Katalin.

Az igazgató szerint a betanított kínai munkaerő kifogástalanul alkalmas az alacsonyabb, illetve közepes árfekvésű termékek elkészítésére, ugyanakkor a cég termelésének egynegyedét adó magas minőségű és árfekvésű kesztyűi továbbra is a pécsi gyárban készülnek.

Szabad munkaerő terén óriási tartalékokkal rendelkezik Kína, és nagyon alacsonyan tartja a béreket is. Nem kell tehát tömeges munkavállalásra számítani az ázsiai országban.

Európai szakembergárdával terjeszkednek

A multinacionális termelő cégek terjeszkedése révén ma már nem annyira ritka a kínai munkavállalás Magyarországról sem. A kelet-európai érdekeltséggel rendelkező, és Kínában terjeszkedő multiknál immár bevált gyakorlat, hogy egy-egy új egység felépítésének és elindításának idejére kelet-európai, gyakran magyar szakemberekből álló gárdát állítanak fel. Esetükben az eljárás az, hogy a megbízatás idejére kint is az európai színvonalú mérnöki vagy menedzseri bért kapják, csak nem forintban vagy euróban, hanem jüanban.

Európai idénymunka

A hideg tél, a hó beköszönte változást hozott a nyugat-európai országok munkaerőpiacán is. Az osztrák, a svájci és a német, francia vagy olasz síterepeken is nagyobb számban jelentek meg magyar munkavállalók. Népszerű idény jellegű elfoglaltság a síoktatás, de a vendéglátás is sokakat vonz. A síparadicsomokban szakácsokat, konyhai személyzetet, felszolgálókat, illetve szobaasszonyokat keresnek ebben az időszakban, az elérhető legmagasabb kereset pedig 1000-1100 euró körül alakul havonta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!