Hírek

2008.02.08. 15:47

Putyin fegyverkezne

Vlagyimir Putyin az államtanács ülésén tartott beszédében, amelyben felvázolta elképzeléseit Oroszország 2020-ig követendő stratégiájáról, gazdasági, kül- és belpolitikai céljairól.

mti

Vlagyimir Putyin olyan fegyverek és fegyverrendszerek kifejlesztését helyezte kilátásba, amelyek nem maradnak el más államok hasonló eszközeitől, sőt, felülmúlják azokat. Hangsúlyozta azonban, hogy az erre költött összegeknek összhangban kell állniuk az ország lehetőségeivel.

Kijelentette, hogy a világban a fegyverkezési verseny új fordulója van kibontakozóban, és ezt nem Oroszország kezdte. Moszkva régóta betartja nemzetközi kötelezettségeit és szerződéseit, köztük az európai hagyományos fegyverek és haderők csökkentéséről szólót, de a NATO néhány állama nem ratifikálja, és nem tartja be ezeket, miközben a szövetség közeledik Oroszország határaihoz. „Az orosz fél felszámolta támaszpontjait Kubában és Vietnamban, és cserébe romániai és bulgáriai NATO-támaszpontokat, lengyelországi rakétapajzs-telepítést kap” – mondta.

Oroszország nemzetbiztonságának megerősítéséhez a fegyveres erők fejlesztésének új stratégiáját kell kidolgozni, amely figyelembe veszi az új kihívásokat és fenyegetéseket – mondta, s hangsúlyozta, hogy e feladatoknak csakis a legkorszerűbb hadsereg tud megfelelni.

Rámutatott, hogy Oroszországnak stratégiai feladatai teljesítéséhez békés, kedvező légkörre van szüksége nemzetközi kapcsolataiban. Ezért kerülni akarja a konfrontációt és a gazdaság számára romboló új fegyverkezési hajszát. „Választásunk egyértelmű: Oroszország az egész nemzetközi közösség számára megbízható partner a globális problémák megoldásában, és minden területen a kölcsönösen előnyös együttműködés az érdeke, a biztonság, a tudomány, az energetika és a klíma problémáinak megoldása terén egyaránt. Érdekeltek vagyunk abban, hogy részt vegyünk a nemzetközi és regionális integrációs folyamatokban, a szoros gazdasági és beruházási együttműködésben, mert mindez megfelel stratégiai céljainknak" – mondta az elnök.

Az orosz sajtó mintegy búcsúüzenetnek tekinti a pénteki beszédet. Idén ugyanis már nem Putyin tartja az éves országértékelő beszédet, hiszen májusban hivatalba lép az új államfő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!