Hírek

2008.02.09. 06:16

Nemcsak a pénzért dolgozunk

A magyarok többsége akkor is tovább dolgozna, ha mondjuk megnyerné a lottó ötöst – áll egy friss tanulmányban. A többi volt szocialista országra ez egyáltalán nem jellemző.

Németh Márk

A magyarok többsége a pénztől függetlenül is szívesen dolgozna tovább – derül ki a Tárki által végzett kutatásból. A felmérés szerint honfitársainknak 57 százaléka ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy „akkor is szeretnék dolgozni, ha nem lenne szükségem pénzre”. A volt szocialista országokban hazánkat és a régi Kelet-Németországot kivéve kisebbségben vannak azok, akik a pénztől függetlenül is szívesen dolgoznának. Bulgáriában például a válaszadók kétharmada egy kavicsot sem rakna arrébb, ha nem szorulna rá anyagilag. Az oroszok, a csehek, a szlovénok és a lettek többsége is inkább a lábát lógatná munka helyett, ha sok pénze lenne. Spanyolország is csatlakozott Kelet-Európához: a munkavállalók alig 41 százaléka dolgozna mondjuk egy lottó ötös után.

A felmérés másik kérdése azt vizsgálta, hogy a válaszadók mennyire tekintik csak, és kizárólag pénzkereseti lehetőségnek a munkahelyüket. Norvégiában csupán a válaszadók 13 százaléka, Svájcban a 18 százaléka, a briteknek pedig nagyjából a harmada tekintett úgy a munkahelyére, mint egy pénzt tejelő tehénre. Ehhez képest a mediterrán országokban, valamint a volt vasfüggöny keleti oldalán rosszabb a helyzet. Különösen Spanyolországban és Bulgáriában magas, nagyjából kétharmad körüli a munkát csupán pénzkereseti lehetőségnek tekintők aránya. A magyarok 37 százaléka gondolt a munkájára kizárólag pénzforrásként.

Percenként tizenkét munkabaleset az EU-ban

Öt másodpercenként szenved balesetet egy munkavállaló az unióban, halálos kimenetelű munkahelyi szerencsétlenség pedig három és fél percenként történik valamelyik tagországban – derült ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség pénteki közös sajtótájékoztatóján. Magyarországon tavaly 118-an haltak meg munkahelyi balesetben, ami öttel kevesebb, mint egy évvel korábban. Emellett összesen mintegy 20922 munkahelyi balesetről érkezett bejelentés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!