Hírek

2008.02.21. 06:01

Kivágták Sissi pálmáját

Schönbrunn pálmaházában nagy esemény történt: kivágták a 170 éves "Sissi-pálmát". A néhai Erzsébet osztrák császárnéról és magyar királynéról elnevezett vén pálmafa kivágására azért volt szükség, mert a több mint 25 méter magas növény már azzal fenyegetett, hogy megrongálja a pálmaház tetejét.

BAMA

A művelet nem volt egyszerű: az erős levelekkel ugyanis alig bírt el a motoros fűrész. Még az is felmerült, hogy kézzel kell kifűrészelni a különleges fát. A "Sissi-pálma" nem az egyetlen szenzációs példánya volt a növénykertnek. A magyarok császárnéjának fája ugyanis utódja a „Mária Terézia-pálmának” amely a Habsburgok növénygyűjteményéből származott. Évente turisták százezrei csodálták meg a pálmafát, amely már akkor 44 éves volt, amikor 1882-ben elhelyezték a melegházban és elnevezték a titokzatos Sissiről, I. Ferenc József császár és király darázsderekú feleségéről. Idővel azonban korhadni kezdett, s amikor magassága elérte a 25 métert, veszélyeztette a pálmaház üvegtetejét és elkerülhetetlenné vált a kivágása.

Az elhatározás Günter Wimmer, főkertész azt nyilatkozta: rajongók százainak rosszallása zúdult rájuk, amikor kiderült, mire készülnek. Rengeteg "Sissi-rajongó" haragját vonták magukra. Telefonhívások és e-mailek százait kapták az Egyesült Államokból és Kanadából, amelyeknek küldői követelték, hogy "ne öljék meg a pálmafát." Emellett "képtelen" javaslatokat is tettek, például, hogy mélyítsék ki a talajt vagy növeljék a pálmaház magasságát. A nehézségek azonban rövid időn belül megoldódnak, amennyiben sikerült utánpótlásról gondoskodni. Tavasszal a "Sisi-pálma" egy kereken ötven éves utódja foglalja majd el a kivágott óriás helyét. A fa maradványait rövidesen elárverezik. A tervezett árverezésből befolyó pénzt a kertésztanoncok képzésére fordítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!