Hírek

2008.02.05. 13:49

Kevés a tavalyi százmillió forint

A Magyar Történelmi Film Közalapítvány (MTFK) működésének hatékonyságát a filmgyártásra szánt évi költségvetés 10 százaléka biztosítaná – hangzott el a Palace Mammut moziban tartott hétfői sajtótájékoztatón.

BAMA

Kósa Ferenc rendező, a Magyar Történelmi Film Közalapítvány (MTFK) elnöke szerint működésük egy olyan szellemi műhely munkája, amely őrködik a szakma és saját szabadsága, szuverenitása fölött. „A magyar filmművészet jövője szempontjából ezért fontos, hogy megmaradjon. Vannak előírások, hogy mennyit lehet költeni az alapítvány működtetésére. Ehhez jelentős mértékben meg kellene növelni az erre szánt összeget.” - magyarázta az elnök. Az MTFK (eredeti nevén Magyar Történelmi Film Alapítvány) 1993-ban alakult azzal a céllal, hogy az 1956-tal; annak utózöngéjével foglalkozó, illetve a magyar történelmi témájú filmek finanszírozását segítse. Az MTFK 2006-ig mintegy 244 magyar játékfilmet és 698 dokumentumfilmet támogatott.

Kósa Ferenc szerint támogatásuk nélkül a magyar dokumentumfilm gyakorlatilag nem létezne. A kuratórium elnöke beszélt a Magyar Mozgókép Alapítvány és a Magyar Történelmi Film Alapítvány összevonásáról szóló 2006-os kormányrendeletről, amely ellen a szakma jelentős része összefogott. A tavalyi filmszemlén tartott sajtótájékoztatójuk és a filmszakma több hónapos munkájának eredményeként végül döntés született arról, hogy mindkét alapítvány megmarad szuverén pályáztatónak – mondta Kósa Ferenc. A kuratórium elnöke szerint a magyar filmművészet hat milliárd forintot kap a közpénzekből befolyt évi költségvetésből. Ebből 100 millió forinttal pályáztathat az MTFK, a többivel pedig a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) finanszírozza a filmeket. Kósa Ferenc szerint ez aránytalan ahhoz a szellemi erőhöz képest, ami ebben az alapítványban megvan.
A legutóbbi pályázati kiírás értelmében az MTFK-hoz jutott 100 millió forintból 42 film kapott támogatást; ezek jelentős része dokumentumfilm.

Az elnök beszámolt arról, hogy a kulturális kormányzat három évre előre megjelölte a támogatás lehetőségét, ám a 100 millió forintos alapot kevésnek tartják a hatékony működéshez. A 15 tagú kuratórium javaslata az arányokat segítené, amely szerint a filmgyártásra szánt évi költségvetés 11 százalékát adhatná ki támogatásra, és a többi 90 százalék pedig megmaradna az MMK-nak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!