Hírek

2008.02.14. 14:57

Irányt válthat az omló löszfal

Lelassult, de nem állt meg a Dunaszekcsőn kedden éjjel megmozdult löszhegyek omlása.

AS Network - bama.hu

Lelassult a Dunaszekcsőn kedden éjjel megmozdult löszhegyek omlása. A süllyedés folytatódott, de a korábbi, méteres zökkenésekkel szemben kisebb mértékben.

A legfrissebb helyzetről szólva Faller János, a település polgármestere elmondta, a szakemberek tegnap viszonyítási pontokat állítottak fel a Szent János-hegyen és a Várhegyen, ami alapján meg tudják majd határozni, mennyit süllyed a terület.
 
- Továbbra sincs pénz arra, hogy műszeres megfigyeléseket végezzenek. Ezért levélben fordulunk segítségért az önkormányzati szaktárcához. A műszeres mérésekhez négymillió forint kellene – mondta a polgármester.

Amint arról beszámoltunk, a már leomlott földből új zátony képződött a Dunán. A sziget egyfajta jelzőrendszer is, amennyiben magasodni kezd, az azt jelenti, hogy újra a folyó felé csúszik a hegy. Vannak ugyanis arra utaló jelek, hogy az omlás iránya megváltozik, s észak felé terjed. Lakóházakat egyelőre ez sem veszélyeztetne. A falu víztározója néhány méterre van az omlás szélétől, folyamatosan ellenőrzik, eddig nem rongálódott meg.

A hegyek csúszása nyomán csontvázak is felszínre kerültek, ezek azonban megközelíthetetlen helyen vannak, így a régészek még nem tudták megvizsgálni azokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!