Hírek

2008.02.19. 18:07

Elkeseredett szerbek gyújtogattak

Romániai magyar lapok szerint Koszovó miatt újra közös ellenséggé minősítik vissza az erdélyi magyarokat és az RMDSZ-t a román politikai erők.

M. L.

A bukaresti Új Magyar Szó úgy véli, ha a „román nemzeti érdek" megkívánja, a lassan három és fél éve harcban álló politikai erők is képesek fegyverszünetet tartani és össztüzet zúdítani a romániai magyarságra és pártjára. A román politikusok erőteljes kifakadásai mögött a magyar szeparatizmus felerősödése elleni félelem áll, amelyet abban látnak, hogy mind több szó esik az erdélyi autonómiáról, s hogy RMDSZ-es képviselők utaztak Pristinába a Koszovó függetlenségének kikiáltására.

Közben folytatódnak a zavargások a tartomány északi részén és Szerbiában. Tegnap két átkelőt gyújtottak fel az elkeseredett szerbek Szerbia és Koszovó között. A mintegy ezer ember elől elmenekültek a jarinjei állomáson szolgáló koszovói rendőrök és a NATO vezette békefenntartó erők segítségét kérték. A KFOR az értesítést követően bejelentette, a rend helyreállítása érdekében be fog avatkozni. Összecsapás nem történt, mert a szerbek a rohamok után szétszéledtek. Ezt megelőzően, hajnalban ismeretlenek a tartomány északi részén több bombát is robbantottak. Megrongálódott több autó egy ENSZ-állomás épülete mellett, Mitrovica ezerfős tüntetés szerveződött, s a helyiek a település környékén felgyújtottak egy ENSZ-járművet, valamint ismeretlenek két lakatlan albán házra is kézigránátokat dobtak. Sérülésekről nem érkezett hír.

Ausztria is elismerte Koszovó függetlenségét. Szerbia az Egyesült Államokból visszahívta nagykövetét és több európai fővárosból is hazarendelte képviselőit. Oroszország és Kína ellenkezése miatt nincs egyetértés az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai között, de az Európai Unió államai is megosztottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!