Hírek

2006.05.29. 10:56

Kutatnak a túlélők után

Megérkezett az első magyar mentőcsapat a földrengés sújtotta Jáva szigetére, ahol időközben 4600 fölé emelkedett az áldozatok száma.

Farkas Károly

Vasárnap délutánra 4600 fölé emelkedett a Jáva szigetét sújtó földrengés áldozatainak száma Indonéziában. Habár folyik a kétségbeesett kutatás a túlélők után, a mentőcsapatok mind kevesebb túlélőt találnak. Vasárnap az indonéz katonaság ötezer fős kontingense érkezett a térségbe, hogy részt vegyen a mentésben és a romeltakarításban. A halálos áldozatok száma még valószínűleg emelkedni fog, mivel igen sokan lehetnek a törmelékek alatt.

[caption id="" align="alignleft" width="240"] Még mindig több ezren lehetnek a romok alatt Jáva szigetén. A mentőalakulatok a lakossággal együtt segítenek a bajba jutott embereken.
[/caption]Jusuf Kalla indonéz miniszterelnök-helyettes szerint legalább négyezer ház dőlt össze. Az áldozatok magas számát az indonéz hatóságok azzal magyarázták, hogy a 6,2-es földrengés a hajnali órákban lepte meg a várost, amikor még a legtöbben az ágyukban feküdtek. Komoly gondot okoznak a túlélők és a sebesültek is. A földrengés során legalább húszezren sebesültek meg, az ő ellátásukra nincs elegendő gyógyszer és orvosi felszerelés a területen. „Nagyon nagy szükségünk van orvosi műszerekre és antibiotikumokra. Ráadásul sok a traumatikus eset, nekik pszichológus kellene” – mondta a Yogyakartai kórház egyik orvosa a BBC riporterének.

A dzsakartai magyar nagykövet elmondta, a kórházak nem tudnak magyar áldozatokról, ezt támasztja alá, hogy hozzátartozók sem keresték a nagykövetséget. Egy magyar mentőosztag már meg is érkezett a földrengés sújtotta Jáva szigetére. Az orvoscsoport már Indonéziában volt egy korábbi földrengés miatt. A Baptista Szeretetszolgálat másik csapata vasárnap este indult el Budapestről, ők várhatóan hétfő délután érkeznek a katasztrófa helyszínére. A szeretetszolgálat orvosai a Yogyakartán felállított ideiglenes kórházban segítenek a sebesültek ellátásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!