Hírek

2006.05.05. 14:12

Fidesz: valós helyzetértékelés kell

A Fidesz szerint minden kormányzati lépés előfeltétele, hogy készüljön reális helyzetértékelés a gazdaság és az államháztartás állapotáról - mondta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke pénteken.

(MTI)

Minden olyan lépésnek, amelyre a kormányzat szerint szükség van, s amelyhez esetlegesen szeretnék partnerként megnyerni az ellenzéket is, az az előfeltétele, hogy a helyzetértékelésben jussunk konszenzusra - mondta a politikus. Hangsúlyozta: a kormány a választások előtt arról beszélt, hogy minden rendben van a gazdaságban, most pedig maga Gyurcsány Ferenc is elismeri internetes naplójában, hogy az állam a gyenge pont, mert túlköltötte magát, sokat vállalt, és ezért bajban van. Mintha arra akarnának bennünket felkészíteni, hogy itt baj van - jegyezte meg az Orbán-kormány pénzügyminisztere.

Hozzátette: kritikus mértékű az államadósság, Magyarország a 25 uniós tagország legnagyobb, 7,5 százalékos hiányával "büszkélkedhet", a gazdasági növekedés tekintetében viszont lemaradt a térség országaihoz, például Csehországhoz és Szlovákiához képest. A 7,7 százalékos munkanélküliségi ráta is azt jelzi, hogy a gazdaság beteg.

Várjuk a kormányoldal elképzeléseit - folytatta Varga Mihály, aki szerint lényegében másfél éve, különösen a választási kampány óta "nincs kormányzás Magyarországon". Véleménye szerint Gyurcsány Ferenc nem tudja megspórolni azt a munkát, amit ebben az időszakban nem végzett el.

Varga Mihály arra a felvetésére, hogy támogatnák-e az euró 2010-es bevezetéséhez szükséges költségvetési módosításokat, megszorító intézkedéseket, úgy válaszolt: meg kell várni a kormányprogramot, de „ha 2010 a kormány számára fix határidő, akkor ebben támogatni kell a kormányzati lépéseket”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!