Hírek

2005.05.24. 06:10

Nem kell eltűrni a megkülönböztetést

K. I.

Pénzbüntetés, nyilvánosságra hozott határozat lehet a büntetése annak a munkáltatónak, amely tiltott módon különbözteti meg bármely alkalmazottját.
A legsúlyosabb bírság hatmillió forint lehet. Az eljárást az idén megalakult Egyenlő Bánásmód Hatósága indítja, akár munkavállaló, akár szakszervezet kérésére.
Húszféle tulajdonságot sorol fel a törvény, amelyek megléte miatt hozott intézkedés hátrányos megkülönböztetésnek számít. Ezek közé tartozik a bőrszín, a nem, a nemzetiség, az anyanyelv, a fogyatékosság, az életkor, de akár az érdekképviselethez tartozás is. A lényeg a más dolgozókhoz képest kedvezőtlen bánásmódban részesítés. A jogszabály zaklatásnak nevezi azt, ha a tulajdonságokkal összefüggő megkülönböztetés az emberi méltóságot sérti, s célja vagy eredménye az alkalmazott körül megfélemlítő, ellenséges, megalázó környezet kialakulása. Külön szól a törvény arról az esetről, ha az egyenlő bánásmód miatt fellépő vagy abban közreműködő személyt éri sérelem.
A hivatal 50 ezer és hatmillió forint közötti összegű bírságot szabhat ki, módja van arra is, hogy nyilvánosságra hozza határozatát az egyenlő bánásmód megsértéséről. Hasonlóan az ilyen ügyekhez, nem a vizsgálatot kezdeményezőnek, hanem a munkaadónak kell bizonyítania azt, hogy nem történt hátrányos megkülönböztetés. A határozattal szemben rögtön bírósághoz lehet fordulni jogorvoslatért.
A törvény azonban arról is rendelkezik, hogy alá kell támasztani: a kifogásolt joghátrány közvetlen összefüggésben áll a felsorolt tulajdonságok valamelyikével. A hátrányt eredményező intézkedés sem biztosan tiltott. Nem hátrányos megkülönböztetés ugyanis az, hogyha egy munkahelyi rendelkezésnek az adott helyzetben ésszerű indoka volt. Igaz, lehetséges, hogy a munkavállalókkal szembeni megkülönböztetés áttételesen érvényesült, de büntetendő. Ha egy kifogásolható intézkedés látszólag semleges, ám többek – a felsorolt tulajdonságot hordozók körében – lényegesen nagyobb arányban kerülnek hátrányba, mint a velük egyébként összehasonlítható helyzetben lévők, akiknek nincs ilyen jellegzetességük. A törvény felsorolja azokat a szervezeteket, amelyekre vonatkoznak az előírások. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!