Megemlékezés

2 órája

1956 és Pécs? Természetesen akkor a mecseki láthatatlanok!

Hiszen hol lehetne autentikusabb iskolai megemlékezést tartani, mint a Mecsekalja sokat látott lejtőin?

Löffler Péter
 

Így a Cserepka Iskola tanárai vezetésével a diákok évfolyamonként csapatokat alakítottak és nekivágtak az emelkedőnek. A pálos templomot választották kiinduló helyszínnek, ami önmagában is történelmi helyszín: ide küldték le sebesültjeiket a hegyoldalon védekező állást elfoglaló szabadságharcosok. Az első állomás is emblematikussá vált az 1956-os harcok óta, a tanárok a Mecsek kapunál várták az első feladattal a diákokat. A forradalomhoz köthető 12 eseményt kellett adott idő alatt kronologikus sorrendbe elhelyeznie a csapatoknak, majd meghallgathatták, hogyan szerveződtek csapattá a láthatatlannak gúnyolt felkelők, azok a diákok és polgárok, akik nem voltak hajlandók belenyugodni Pécs szovjet megszállásába és a szabadságharc vereségébe. 

 

A kijelölt turistajelzésen haladva meglepetés várta a csoportokat, amiről csak a beavatott osztályfőnököknek volt tudomása. Így nagy meglepetést okozott, amikor a Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Egyesület három önkéntese szovjet katonai és kék ávós egyenruhában „fegyveresen” útjukat állta az ösvényen áthaladó gimnazistáknak. „Ellenforradalmárok” után kutatva fegyvereket kerestek és igazoltatták a gyanúsan viselkedő fiatalokat.

 

A katonai ellenőrzés után a Dömör-kapu mellett lévő Szaniszló-pihenőnél értek fel a gyerekek a következő állomáshelyre. Diákjaink itt megismerkedhettek a vágotpusztai eseményekkel, és tanáruk vezetésével maguk is felesküdtek a magyar szabadság védelmére, majd következhetett a feladatmegoldás. A forradalom és a szabadságharc helyi és országos szereplőit kellett társítani a tevékenységi körükkel, természetesen telefonos segítség nélkül. 

Ilyen izgalmak után jól esett kisétálni a Bertalan-sziklához és megcsodálni a kilátást a verőfényes napsütésben. A Flóra-pihenőnél újabb kihívás várta a szabadságharcosok kései utódait. Tanáraik a terepadottságokat felhasználva elrejtettek jó néhány a korra vonatkozó fegyver és eszköz képét, ezeket kellett megadott idő alatt megkeresniük és párosítaniuk a kiosztott leírásokkal. 

 

Ezt követően délre fordultak és az egykori kőfejtő mellett a Tettye felé indultak. A játszótéren ügyességi feladat várta a csapatokat: gyakorló kézigránátot és (ál)Molotov-koktélt kellett célba dobniuk. Az utolsó feladatot követően kerülhetett sor a pontok összeszámolására és az eredményhirdetésre. A győztes csapat ajándék kosarat vehetett át.

Zárásként a magyar fiatalság 3 képviselőjének forradalmi versét hallgathatta meg a Cserepka Iskola összegyűlt közönsége. Ezután korhű ruhában díszőrséget állva ünnepélyesen megkoszorúzták a láthatatlanok tettyei emlékművét, méltó módon tisztelegve a szabadságharcosok áldozata és hősies kitartása előtt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában