Hírek

2005.05.19. 00:00

Bolondokháza a Kiskörúton

Újabb, talán végső fejezetéhez érkezett a városháza udvarának rendezése. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kiadta a telket határoló Károly körúti bazársor bontási engedélyét.

Zsidai P.–Vajta Z.– Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A szörnyű látványt nyújtó bazársor végképp eltűnik Budapest szívéből. A kérdés csak az: mikor? Erre a pillanatra kilenc esztendeje várnak a fővárosiak.
[/caption]A városháza udvarának és a Merlin Színház tűzfalának felújítása során 15. századi városfalat találtak. A maradványokat dr. Irásné Melis Katalin tárta föl a kilencvenes évek derekán. Sokáig nem foglalkoztak vele, és nem történt volna semmi, ha múlt októberben Endrédy István (Fidesz) képviselő véletlenül észre nem veszi. Először az udvaron tárolt három darab, három méter magas elefántagyar díszletre lett figyelmes, amelyek a Merlin Színházhoz tartoztak. Ekkor talált rá a pusztuló műemlékre. Kérésére Demszky Gábor intézkedett a fal védelméről. Méghozzá úgy, hogy visszatemették. A feltárt maradványokat tavaly december közepén földelték be újra – tudtuk meg dr. Zádor Judit régésztől. A szakember kifejtette, mindez szigorú műemlékvédelmi szempontok szerint történt. A falat fóliával borították, majd az egészet egy homokos-sóderes réteggel fedték be. Most ismét kiáshatják. Közpénzből akkor is, most is.

Amióta 1996-ban lebontották a városháza udvarán álló épületeket, semmi sem történt a sivárrá vált területen. Csak az ígéretek gyűltek, illetve felmondtak a körúti bazársor bérlőinek. Idén márciusban éledtek újjá a tervek, amikor Ikvai-Szabó Imrét kinevezték főpolgármester-helyettesnek. Fő feladata a városrehabilitáció felgyorsítása, amely Budapest látványos fejlődésének bizonyítéka lehet. Márciusi beiktatásakor megígérte, ideiglenes közparkként fog működni, amelyet a budapestiek már nyáron birtokba vehetnek. Azonban ez valószínűleg nem fog teljesülni. A bontást ugyanis csak a történeti múzeum szakfelügyeletével hajthatják végre.

A bazársor mögötti városfalat Mátyás király parancsára kezdték építeni. Az 1450–70 között létesített védelmi vonalat a török időkben is folyamatosan karbantartották. Az idővel feladatait vesztett falat csak az 1800-as években, a város növekedésével párhuzamosan bontották le. Az itt előkerült tárgyak fontos információkkal szolgáltak a város múltjáról. Többek közt egy fedett védelmi rendszer maradványaira is rábukkantak, melyet Zádori szerint jó lenne bemutatni a fiataloknak. Arra a kérdésre, hogy miféle leletekre lehet számítani a bazársor alatti földből, a szakember nem kívánt válaszolni.

Bende Csaba, a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal irodavezető-helyettese úgy véli, jó eséllyel tartogathat érdekességeket a mély. A körúti bazársor helyén valamikor egy laktanya állt, azelőtt pedig egy elmegyógyintézet. Így lehetnek építészeti kincsek is a felszín alatt – például rozsdás fegyverek, esetleg értékes ágyúk, ágyúgolyók, kardok.

Újra ki kell ásni a betemetett városfalakat

A régészeti törvény kötelezi a fővárosi önkormányzatot arra, hogy régészek jelenlétében bontsa le az épületet. Ha a munkák során az elmúlt évszázadok értékes leletei bukkannának elő a földből, kötelezően fel kell tárni a helyszínt. Ez akár több hónappal is elodázhatja a leendő park átadását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!