Világsztárok a szezonban

2024.09.10. 17:30

Gyermekkórust szervez a Pannon Filharmonikusok

Indul a Pannon Filharmonikusok új évada és az érkező világsztárokról, a zenekarral kapcsolatos újdonságokról, érdekességekről (mert lesz jó néhány rendkívüli dolog) beszélgettünk Horváth Zsolttal, a PFZ igazgatójával.

Mészáros B. Endre

Forrás: Pannon Filharmonikusok

Fotó: Dekany Zsolt

– Titok a programsorozat elnevezése, de mi a legfőbb titka az új évadnak?
– Megkérdeztük év elején a zeneművészeinket, hogy mi köti össze a hallgatóságot a zenekarral és a muzsikával, s mi kell ahhoz, hogy ez együtt jól működjön. Több mint ötven kulcsszó született a profizmustól a minőségen át a katarzisig, de olyan elvont fogalmak is bekerültek, mint a lélek, a tisztaság, az összetartozás. Szóval az a titkunk, hogy megpróbálunk minden ilyen összetevőre odafigyelni az online és offline világban egyaránt, hogy a koncertteremben akkor is érezze jól magát az ember, ha alkalmanként egy teljes órán át nem tud hozzányúlni az okostelefonjához. Itt jegyezném meg, valamire csak rájöttünk, mert egyre több koncertünk van, egyre nagyobb közönség előtt. 

– Mit jelent az egyre több koncert?
– A zenekar Pécsett négy bérletes sorozatot hirdet. A Kodály- és Musica Sacra bérleteknek több évtizedes hagyománya van, a hétvégi Pannonicum a hétköznap elfoglaltaknak, a péntek esti Flört a fiatal felnőtteknek szól elsősorban, melyen a jól ismert pécsi slammer, Kövér András, Kövi a házigazda. A négy sorozat hangversenyeinek mindegyike tartogat ismerős szerzőktől közönségkedvenc darabokat, így hallhatóak lesznek Mozart, Beethoven, Csajkovszkij, Brahms és Schubert művei, ugyanakkor olyan újdonságok is, melyek új vezető karmesterünk, Kesselyák Gergely megfogalmazása szerint a „szép” XX. század szerzői: Korngold, Szkrjabin, Prokofjev vagy Glazunov.

– Kilenc új tagja van a zenekarnak, s érkeztek a Bostoni Konzervatóriumban, olasz, román, szlovák zeneakadémiákon végzett művészek is. Ilyen nemzetközi híre van már az együttesnek?
– Jó néhányan a zenekaron belül vezető pozíciókra jelentkeztek, szóval szükségünk volt magasan kvalifikált zeneművészekre. Egyébként ők együtt a zenekar 10 százalékát jelentik, s többen nem is beszélnek magyarul, szóval nem kis feladat lesz integrálni őket az együttesbe. 

Mindemellett rámutat ez arra is, hogy a Pannon Filharmonikusokat most már valóban számon tartják a kontinensen. 

– Ha már pozícionálás. Az európai porondon hol játszik majd az évadban a PFZ?
 – Bécsben a Musikverein koncertjeinket újabb három évre meghosszabbítjuk, ami évente két hangversenyt jelent a világ egyik leghíresebb koncert helyszínén. Az év igazi szenzációja pedig az, hogy Eszéken ősszel átadják az Eszéki Kulturális Központban az új hangversenytermet, mely ötszáz fős közönséget tud fogadni. Ennek a helynek a rezidens zenekara pedig a Pannon Filharmonikusok lesz és szakmai hátteret adunk a műsortervezéshez is. Ez a feladat egyébként az első évadban közvetlenül négy PFZ koncertet jelent, s köztük akad olyan is, melyek a műsora kizárólag Eszéken hangzik el.

– Nem rontja ez a Kodály Központ hangversenyeinek látogatottságát?
– Éppen ellenkezőleg. a pécsi hangversenyterem ugyanis kétszer ekkora, sokkal  nagyobb színpaddal, s itt nagyméretű zenekart igénylő művek is műsorra kerülnek. Szóval jó eséllyel a korábbinál népesebb horvát közönségünk lesz.

– Kit emelne ki az évad Pécsre érkerző világsztárjai közül?
–  Például Viktoria Mullova hegedűművésznőt, aki állócsillag a komolyzenében és az egész világon igen keresett. Továbbá Dejan Lazić és Martina Filjak zongoraművészeket. S hogy milyen hírességekről van szó, arra egy példa: egykor Jandó Jenő választotta ki a Kodály Központ zongoráját, az új eszéki koncertteremben pedig Martina Filjakot kérték meg erre. Ám említhetném rögtön az első bérletes koncertünk szólistáját is, Boris Brovtsyn hegedűművészt, aki a Londoni Zeneakadémián az ifjú tehetségek osztályában Kelemen Barnabás fiát, Kelemen Gáspárt tanítja. Továbbá érkeznek olyan nemzetközi rangú művészek, mint Tom Borrow, Seohyun Kim és Mira Foron, vagy Pécs világhírű csellistája, a Németországban élő Várdai István. 

– Karmesterekből is ilyen parádés lesz a kínálat?
– Az évad során köszönthetjük többek között a zenekar mellett hosszú évek óta álló Bogányi Tibort első állandó vendégkarmesterként, Vass András állandó karmestert, de korábbi PFZ zenei vezetőket is, Varga Gilbertet és Howard Williamset. Hamar Zsolt pedig zeneszerzőként is bemutatkozik idén. Ismét dirigálja a zenekart Nicolò Umberto Foron es Gérard Korsten, továbbá bemutatkozik a dubrovniki fesztivál művészeti igazgatója, az ismert szlovén karmester hölgy, Živa Ploj Peršuh.

– Nyitnak ebben az évadban is a könnyebb és a klasszikusoktól eltérő műfajok felé? 
– Igen, például újév napján a Grammy-díjas hegedűművészt, Charles Yangot hallhatja élőben a pécsi közönség, az Ella Fitzgerald és Louis Armstrong dalaiból hangszerelt Valentin-napi koncertek pedig további meglepetéseket is tartogatnak. Emellett kiemelt projekt Bernstein 150 fős apparátusát, a Nemzeti Énekkart, a Nyíregyházi Cantemus Fiúkórust és neves közreműködőket, többek között Izabela Matulát, Molnár Ágnest, Kristóf Rékát és Mácsai Pált felvonultató Kaddisának a bemutatója a holokauszt 80 éves évfordulója alkalmából.

– Igaz, hogy a Fesztiválkórus mintájára gyerekkórust is szerveznek?
– Az ősz folyamán előadjuk a Carmina Buranát, és ahhoz feltétlenül szükséges egy gyermekkar. A városban azonban döntően csak iskolai énekkarok működnek, s nem lehet belőlük „válogatottat” formálni. Ezért próbaéneklést hirdettünk szeptember 20-ra és máris többszörös a túljelentkezés. Dr. Hoffner Tibor lesz a karnagy és művészeti vezető, a kórus pedig évente két-három alkalommal fog a Pannon Filharmonikusokkal együtt szerepelni. A bemutatkozás tehát a Carmina Buranában lesz november 9-én és 10-én.

– Ha már alapítás, formálódik egy zenéhez, zenekarhoz kapcsolódó civilszervezet is.

– A Pécsi Zenéért és Zenészekért Egyesület civil közösség azért jött létre, hogy a pécsi, a helyi zeneművészetet támogassa. És nemcsak pénzbeli segítségről van szó, hanem  kollektív akaratról is amikor dönteni kell közérdekű zeneművészeti kérdésekben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában