Újra itt a Zeneszüret, világsztárokkal

2024.08.27. 11:37

José Cura a sztárvendég, és a Tosca megy a Kodály Központban az Operaház előadásában

Köszönhetünk néhány kiemelkedő kultúr rendezvényt a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címnek. Az egyik ilyen program a ZeneSzüret Fesztivál, de például ide sorolhatjuzk a Nemzetközi Tánctalálkozót is, melynek soros eseménye ugyancsak napokon belül látható. A Zeneszüret pedig szeptember 2-8. között hoz parádés koncerteket utcákra, terekre, hangversenytermekbe és olyan helyekre, ahol egyébként nem szokványos a komolyzene.

Mészáros B. Endre

A Filharmónia Magyarország a sorozat főszervezője, és mint szlogenjükből kiderül, ezzel a fesztivállal éppen az a cél, hogy olyan helyeken szóljon a muzsika, ahol senki nem számít rá. Az idei csomagban lesz például verklis kocsi, nyilvános tereken előadott népszerű operarészletek, filmvetítés, operavacsora, operafürdő a Harkányi strandon, a legkülönbözőbb zenés gyerekprogramok, operaelőadás, szimfonikus koncert, orgonazene, világsztárok, családi programok és zenés meglepetések.

A hagyományoknak megfelelően azért a kiemelt helyszínek ezúttal is a Kodály Központ, a Bazilika és a Széchenyi tér, de hallgathatunk kis koncerteket a buszpályaudvaron, az Árkádban, a piacon, az éttermekben, gyógyszertárban, állatkertben is. 

A filmvetítés minden korábbinál tartalmasabb lesz, a Széchenyi téri LED falon az előző évi fesztiválok koncertjeiből lehet szemelgetni. A fő attrakció pedig Kodály Központban látható a Magyar Állami Operaház előadásában világsztár tenorral, az argentin José Curával és az örményszármazású de nemzetközi hírű szopránnal, Katerine Barajanyannal a főszerepben Puccini talán legismertebb és legnépszerűbb operáját a Toscát mutatják be két alkalommal (szeptember 4-én és 6-án). Ugyancsak csúcskoncertnek ígérkezik a Concerto Budapest fellépése, akik  Bizet Carmenjének legismertebb dallamait játsszák el, és két dallamos Csajkovszkij-művet, a Rómeó és Júliát, illetve a b-moll zongoraversenyt Balázs János zongoraművész szólójával. 

A Zeneszüret befejező hangversenye pedig elindítja az Angster-bérletet a Bazilika orgonistájával, Kovács Szilárd Ferenccel és az Anima Musicae Kamarazenekarral a bazilikában. A műfaji sokszínűség jegyében a jazzbarátok ugyancsak több fellépővel számolhatnak, továbbá olaszos operavacsorához lehet leülni, miközben az Operaház művészei énekelnek. A fiatalok pedig DJ keverésével kapnak operadallamokat éjszakai fürdőzéssel harkányi strandon.

ZeneMustra lesz több napon át a városban harmonikaszóval és Operált operákkal. A szelfizők híres operaszereplők jelmezeit ölthetik magukra és a képekkel koncertjegyeket lehet nyerni.

Szombaton családi nap lesz komolyzenei gyerekprogrammal, a volt vidámparkban pedig a hangszerek is megszólalnak. Zenés meseolvasást tartanak a Tudásközpontban és a Dömörkapunál, zenélni fog az állatkert is. A belvárosban pedig úton útfélen belebotolhatunk zenei programokba, érdemes tehát a centrumban sétálgatni, mert a szabadtéri programok egytől egyig ingyenesek.

A tenor kungfuzik és elismert fotós

José Cura, „a negyedik tenor” lesz újra Pécs vendége. A négy közül (Pavarotti, Domingo, Carreras, Cura) leginkább őt tartják a 21. század tenorsztárjának, mivel 15-20 évvel fiatalabb a többieknél, s igazi karrierje 1994-ben indult. Nem árt tudni, hogy az argentin operaénekes igazi polihisztor, mert zeneszerző, karmester, színész, valamint tanár, fotós és üzletember is egyben. Ő egyébként nem szereti ha a negyedik tenornak nevezik, az pedig Pécs dicsősége, hogy kisváros létére a négy nagyból három (Pavarotti a kivétel) fellépett már városunkban. A  62 éves művész Rosarióban született, tehát Lionel Messivel közös a szülőföldje. Egyébként José Cura is kiváló sportoló, fekete övig jutott a  kung-fuban, emellett kedveli a rögbit, a focit és a lovaglást, sd volt idő, amikor profi rögbijátékosnak készült. 

Harminc esztendősen, 1991-ben egész családjával áttelepült Európába, Olaszországba, ahol kezdetben utcai éneklésből élt, de három éven belül beindult a karrierje: Párizs, Madrid, Amerika, Japán,  Bécs ünnepelt tenorja lett, miközben hű maradt a zeneszerzéshez és a karmesteri munkához is. Az operaénekesek közül ő az első, aki énekel és vezényel is egyszerre, de a rendezés és a díszlettervezés is érdekli, a pécsi Tosca bemutatónak is maga válogatta össze a jelmezeit.  

A hobbikat illetően is sokoldalú: kedvence a fényképezés, fotóalbuma is megjelent már. Emellett a művészfilmek nagy rajongója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában