Súlyos a helyzet

2024.09.13. 17:14

Disznó ügy: Fürj Csabát emlegetik

Egyelőre nem hívták össze a pécsi Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Tanácsot, de a Pécsi Közterület-felügyeletnél már állománygyűlést is tartottak a malaclopásként elhíresült disznós ügy folyományaként. A rendőrség szerint ugyan fogtak egy malacot a pécsi közteresek, de annak lába kélt a gyepmesteri telepről. A disznó ügy után a pécsi önkormányzat is napirendre vette a felügyelet szabályzatának módosítását.

Bóka Máté Ciprián

Az abszurd történet minden bizonnyal szomorú véget ért

Fotó: Németh András Péter

Csütörtök este került fel az önkormányzat oldalára az a meghívó, amely a kedden tartandó, a jelenlegi baloldali önkormányzat utolsó közgyűlésének napirendjeit sorolja fel. Ezek között pedig ott van a mostanában a malacozós sztorival elfoglalt Pécsi Közterület-felügyelet Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása is. A disznó ügyben keveredett, Schrancz Richárd által vezetett szervezethez most négy dolgozót vennének fel, vélhetően velük próbálják meg menteni a szervezet megmaradt nimbuszát. 

disznó, pécs
R.I.P. - Rezső nevet kapta a néhai disznó -  Illusztráció: Kállai Márton

 

Bevallották, hogy zavarok vannak

Az létszámemelést a felügyelet 2023. évi és 2024. első félévi tevékenységében észlelhető működési zavarok indokolják – áll a baloldaliak előterjesztésében. A másokat – elvileg – jogszabályok alapján bírságoló szervezethez egy jogi referenst csak azért vennének fel, mert „fontos, hogy minden szerződés, megállapodás és szabályzat jogi szempontból is megfelelő legyen. Emellett a döntések előkészítése és az intézmény jogszerű működése is jogi kontrollt igényel”.  Mellette még 

  •  egy gazdasági referenst, 
  • egy ebrendészeti koordinátort, illetve 
  • egy adminisztrációs ügyintézőt is fel akarnak venni. 

Kolbász, vagy szalonna lett végül a malackából?

Mint ismert, egyre nagyobb hullámokat vetett az a történet, amely az egyik baloldali képviselő magához vehetett egy mázsás disznót, amit tavaly november óta etetgettek a felügyelet munkatársai, aminek aztán nyoma veszett. A történetben a jobbikos Fürj Csaba nevét emlegették, ezért tőle és Schrancztól is megkérdeztük hivatalos email címén, hogy valóban így történt-,e és ha igen, vajon mi készült – például szalonna, kolbász – a néhai haszonállatból?

Rendőrök befogtak egy sertést

A megszólítottak azonban írásban nem reagáltak, Schranczot végül némi küzdelem után telefonon azért elértük, aki tagadott, és zavarosan beszélt valamilyen rendeletről, amit neki be kell tartania, és ami miatt nem nyilatkozhat. Ugyanakkor sem a pécsi Városháza, sem a baloldali koalíció nem cáfolta a sztorit. Mindeközben pedig a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság lapunk megkeresésére megerősítette, hogy 

tavaly november 12-én kora reggel telefonon kértek rendőri segítséget egy Pécsett, a nagyárpádi városrészen az úton, az autók között riadtan rohangáló házi sertés miatt. Az állatot a kiérkező gyepmester a helyszínen lévő rendőr támogatásával befogta, majd a sertést elszállította 

– tette hozzá a rendőrség.

Ezt követően Barkóczi Csaba képviselő a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Tanács tagjaként indítványozta, hogy hívják össze tanácsot, és az ügyben hallgassák meg Shrancz Richárdot a történtekről, mert  nevetség tárgyává vált a közterület-felügyelet, ezzel is rombolva a szervezetbe vetett közbizalmat. A tanácsülésre azonban nem került sor, nem is hívták össze, tudtuk meg a képviselőtől pénteken.

Az állománygyűlésen is téma volt a disznó

Ezzel szemben a köztereseknél állománygyűlést tartottak, amivel kapcsolatban a képviselő úgy értesült, hogy azon személyes támadásként élhette meg a vezető Barkóczi kérését, állítólag meglehetősen mosdatlan szájjal igyekezett a képviselőről beszélni a kollégák előtt. Mindenesetre Barkóczi azt javasolta közteresek vezetőjének, hogy amíg teheti, tegyen inkább feljelentést az eltűnt malac ügyében. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában