Emlékezés

2024.07.24. 12:41

Elhunyt a virtuóz muzsikus, John Mayall – pécsi koncertje kapcsán emlékezünk rá

Az MTI tudatta ma, hogy meghalt 90 éves korában a brit blues "atyja". A Bluesbrakers alapítója, John Mayall hétfőn hunyt el kaliforniai otthonában - közölték a zenész Instagram-oldalán helyi idő szerint kedden. Pécsen 1985-ben koncertezett.

Bama.hu

A közlemény szerint John Mayall egészségügyi gondokkal küzdött, amelyek "arra kényszerítették a világ legnagyobb utcai harcosát, hogy befejezze hatalmas páyafutását".

 John Mayall hétfőn hunyt el kaliforniai otthonában
 John Mayall hétfőn hunyt el kaliforniai otthonában
Fotó: MTI

John Mayall Pécsen

A kiváló zenész 1985. június 5-én lépett fel Pécsen. A korabeli Dunántúli Naplóból idézünk.

Ismét egy legendás rocktörténeti személyiség, a fehér blues legnagyobb mestere, John Mayall ad koncertet Pécsett, június 5-én 

- írta a lap 1985 májusában.

Az akkor 52. életévét taposó angol muzsikus a hatvanas évek legelejétől a fekete blues zene és elismerést nem kapó nagy egyéniségeinek népszerűsítésére vállalkozott. S ezt egy olyan időszakban tette, mikor a Beatles és a beat stílus játszotta a vezető szerepet. Célja eléréséhez egyrészt műsorára tűzte a blues legjobb darabjait, s gyakran saját szerzeményeiben is megemlékezett a legkiemelkedőbb fekete bőrű előadókról. Másrészt megteremtette a blues egyfajta fehér változatát: a gondolkodó ember progresszív zenei elemekkel párosult, lírai mélységű modern blues muzsikáját.

Nemcsak zenéjével gyakorolt jelentős hatást a rockzene fejlődésére, hanem valóságos iskolát is teremtett „Bluesbreakers" elnevezésű zenekaraival. A legkiemelkedőbb rockzenészeknek lett tanítómestere. Eric Clapton, Jack Bruce, Peter Green, Mick Taylor — akik később a Cream, a Fleetwood Mac 'és a Rolling Stones tagjai lettek — és még sokan mások játszottak vele. Munkásságát több mint 30 nagylemez őrzi 

- zárta a lap az ajánlót.

Pécsi fellépésére, melyet egyébként a PMSC-stadionban tartottak,  négytagú kísérőzenekarával érkezett, s bizonyára nagy élményt nyújtott kitűnő blues kompozícióival, panaszos énekhangjával, virtuóz szájharmonika-, gitár- és orgonajátékával.

 

Mint a másnapi Dunántúli Napló megírta, országos körútjának pécsi fellépésén is több ezren tapsoltak a fehér blues királyának.

John Mayall Szegeden is fellépett ezen a turnén, melynek az anyaga a Youtube-on is megtalálható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában