My Fair Lady rézfúvósokkal

2024.07.13. 19:15

Egy kitűnő akusztikájú új szabadtéri koncerthelyszín született Pécsett

A Püspökvári Esték eddig azért volt különösen kelendő komoly, jazz, könnyed klasszikus zenei kínálatával a nyári koncertprogramok között, mert a Filharmónia Magyarország a Püspöki Palota kertjében rendezte meg, ahová az év bármely más időszakában nem volt bejárása a pécsi polgároknak. Nos, ettől az esztendőtől új helyszínen zajlik a nyár minden hónapját egy-egy alkalommal elérő rendezvénysorozat, de a Püspökvári Esték semmit nem vesztett népszerűségéből. Sőt!

Mészáros B. Endre

A pécsi székesegyház nyugati homlokzata előtti téren, a többnyire parkolóként használt részen alakították ki az új hangversenyhelyszínt, amely gyakorlatilag zárt tér, ahol akár félezer ülőhely is elfér. A dóm, a Magtár és a Püspöki Palota egyik szárnya, valamint hátulról egy vaskos téglakerítés határolja, s ennek eredményeképpen kitűnő akusztikát sikerült itt kialakítani. A zenekar a dóm bejáratánál játszik egy pódiumon, így a zenéhez a hátteret az orvietói, vagy a pisai dómhoz hasonló épület jelenti két hatalmas toronnyal (jómagam most csodálkoztam rá, hogy a tornyok ötemeletesek). A hang, a látvány tehát kitűnő, egyedül a hőségtől tartottam kissé, de hamar bebizonyosodott, hogy az este 19 órai kezdésre a Nap már nem süt be a térre. 

Július 11-én Musical rézfúvósokkal címmel hirdették a programot, s bár a rézfúvós kamarazene nem feltétlenül vonz hosszú tömött sorokat, a most 250 főre méretezett nézőtér teljes mértékben megtelt. Talán mert a Magyar Rézfúvós Kvintett tavaly már igen sikeresen bemutatkozott, s most sztárvendéget is hozott magával: Uwe Köller német trombitaművészt, aki a German Brass együttes  vezetője, korábban pedig a Berlini Filharmonikus Zenekar valamint a Berlini Operaház szólistája volt. A Magyar Rézfúvós Kvintettben ugyanakkor a Zeneakadémia és a PTE Zeneművészeti Intézet professzorai, a Pannon Filharmonikusok szólistái zenélnek. A felállás: Pálfalvi Tamás - trombita, Solymosi Péter - trombita, Szőke Zoltán - kürt, Bazsinka József - tuba, Farkas István Péter - harsona (ő egyben az este házigazdájaként felkonferálta a számokat). 

S nem lódítottak a címben a musicalt illetően, mert a nagysikerű Broadway-darab, a My Fair Lady réfúvós átirata is elhangzott. Ebben is Liza a virágáruslány, de nem Higgins professzor a férfi főszereplő, hanem egy szerelmes fagottos, aki megtanul tubán játszani, hogy elnyerje a virágárus lány kegyeit. 

Hihetetlenül tisztán szólt mindvégig a két, olykor pedig három trombita, nyomta a ritmust a kürt és a harsona, a tuba dörmögő hangja pedig átjárta a teret. És nem csak musicalt kapott a közönség! Felcsendült trombitaszonáta a XVII. századból, Megismerhettük a tragikus sorsú (bár negyven éven át élt és zenélt Oroszországban Szentpéterváron, 1938-ban német nemzetisége miatt Sztálin mégis kivégeztette) német Böhme rézfúvós sextettjét. Hallhattunk egy vadonatúj Vajda János szerzeményt is (a szerző maga is jelen volt a koncerten), mely a Barcsi Fúvószenei Alkotóműhelynek készült, valamint egy perui valcert és egy észak-amerikai jazzdarabot is. Szóval nemcsak a musicalről, de a rézfúvós zenéről is átfogó képet kapott a közönség. No meg két ráadás szám is elhangzott, többek között a világhírű Uwe Köller szólójával. A jó 100 perces hangverseny tehát műfajilag és zenei minőségében is igen színes és színvonalas volt, s remélhetőleg hosszú hagyománnyá alakul a Magyar Rézfúvós Kvintett meghívása a Püspökvári Zenés Estékre.

S itt jegyezzük meg, egy előadás még hátra van a Filharmonia nyári pécsi koncertsorozatából: augusztus 6-án 19 órakor következik a jazzprogram: a Vibrafónia - Utazás a vibrafon körül címmel. Zsoldos Béla vibrafonművész saját szerzeményeit adja elő olyan zenészek társaságában, mint Nagy János Yancha (zongora), Fábry Adonisz (dob), Frey György (basszusgitár) és a Freestyle String Quartet. A vibrafon a szimfonikus ütőhangszerek családján belül fontos dallamjátszó hangszer. Az est során különböző zenei műfajok és hangulatok váltják egymást, kamarazene és a modern jazz egyaránt megszólal vibrafon szólistával, jazz trióval és vonósnégyessel.


 

Püspökvári Zenés Esték 

Pécsi Székesegyház nyugati oldalán

július 11. 19.00

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában