Emil és a detektívek érkeznek

2024.07.15. 12:00

A Pécsi Nemzeti Színház műsora új ifjúsági előadást kínál

Bár a nyári hónapokban megérdemelt pihenésüket töltik a Pécsi Nemzeti Színház művészei, dolgozói, az új, 2023/2024-es évad műsora már ismert. A Pécsi Nemzeti Színház műsora ezúttal is készül ifjúsági előadásokkal a gyermekek, tinédzserek számára: Emil és a detektívek is visszaköszönnek majd a színpadon.

Mohay Réka

A Pécsi Nemzeti Színház műsora már az ősz elején izgalmasan indul, a „Három testőr – avagy a királyné nyakéke” debütál a 18. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó keretében, a Pécsi Balett előadásában szeptember 14-én. 

Kecskés Alexisz, Emil és a detektívek, Pécsi Nemzeti Színház
Kecskés Alexisz játssza majd az Emil és a detektívek címszerepét a Pécsi Nemzeti Színházban
Forrás: Pécsi Nemzeti Színház


Ezt követően azonban rögtön egy ifjúsági előadás premierje következik szeptember 22-én a kamaraszínházban, egy közkedvelt, felnőttek és gyerekek által is szeretett ifjúsági regény színházi adaptációját láthatja a közönség. Erich Kästner „Emil  és a detektívek” zenés kalandjátékát Tóth András Ernő rendezi. 

 Emil élete nagy kalandjára készül: teljesen egyedül Berlinbe utazik a nyári szünetben. Hatalmas kofferral száll fel a vonatra, zsebében pedig ott lapul száznegyven ropogós márka, melyet anyukája bízott rá. Mire Berlinbe ér, már megtapasztalja, hogy a felnőttek néha nagyon gonoszak tudnak lenni. A vonaton ugyanis egy férfi meglopja. A fiú attól fél, nem hinnének neki a rendőrök, ezért maga ered a tettes nyomába. De vajon nyakon tud csípni egy bűnözőt? Egyedül aligha. Egy csapatnyi detektív segítségével viszont talán igen!

 – foglalja össze az 1928-ban megjelent regényből már ismerős cselekményt.
Majdnem egy évszázad után is aktuális maradt Erich Kästner világhírű regénye, mely most modern színpadi adaptációban elevenedik meg, hogy a mai gyermek közönséget is magával ragadja.

A történet modern keretszerkezetet ölt, és olyan eseményeket mutat be, amelyek az örök gyermeki igazságok jegyében állítják példaként az elszánt kis hőst a színpad közönsége elé.

Emilt, a félénk fiút nagyvárosi utcakölykök segítik üldözésében, miközben valódi csapattá formálódnak. Vajon sikerül nekik visszaszerezniük Emil pénzét, amit egy nemzetközi szélhámos ellopott tőle?

Emil segítségére siet Clyde, a városi vagány srác, valamint VJ, Clyde videós barátja, akik együtt próbálják megoldani a rejtélyt. Velük tart Kis Net is, aki kiváló hacker tudásával segíti a nyomozást.

A darabban a  Pécsi Nemzeti Színház már ismert művészei mellett új arcokkal is találkozhatunk. A címszerepet a 2022 óta a társulat tagjaként dolgozó Kecskés Alexisz játssza, a városi vagányt Clyde-ot Katona Levente formálja meg, az ő egyik barátját pedig a korábban diákszínjátszó különdíjban részesült Nógrádi Benjámin alakítja. Többek között feltűnik majd a színen a szintén két éve érkezett Bocskai Virág is, illetve a JESZ-ből ismert Zakariás Máté is színpadra lép az előadásban.

A Pécsi Nemzeti Színház műsora több újdonságot kínál ősztől

A gyermekeket nemcsak az „Emil és a detektívek” zenés feldolgozása hívja majd a teátrum széksoraiba, hanem a Pécsi Balett „Óz, a nagy varázsló” című mesebalettje is. 

A tizenkét új előadás között látható lesz még a „Vízkereszt vagy amit forgattok” című modern darab Nagy Péter István rendezésében, mely Shakespeare eredetijére építő, kortárs problémákra reflektáló előadás.
Vajda Katalin „Anconai szerelmesek 2.” című zenés komédiája a korábban óriási sikerrel játszott „Anconai szerelmesek” folytatásaként debütál majd. 

Ken Ludwig „A hőstenor" című bohózatát Lipics Zsolt viszi színpadra, többek között a szerző által írt „Primadonnák” korábbi sikerétől indítva. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában