Hol a pénz?

2 órája

Gigantikus, 100 milliárdos lufit fújnak Pécsen

Hivatalosan sincs rá pénz, mégis tovább fújnák a 100 milliárdos akvaparkos lufit Pécsen. A keddi közgyűlés ugyanis arról tárgyalt, hogy a minisztériummal kötnek megállapodást a témában, amelyben feketén-fehéren leszögezik: az önkormányzatnak és a minisztériumnak sincs pénze. A nemzeti oldal konzultációja szerint egy komolyabb strand létrehozása lenne a célravezető.

Bóka Máté Ciprián

városliget kislány lufi zsebpénz vásárlás kutya 2009 04 14 Fotó: Kállai Márton

A pécsieknek alighanem már a könyökükön jön ki az, ami a pécsi aquapark (magyaros helyesírással: akvapark) körül zajlik. Mint az köztudott, Pécs polgármestere még 2019-ben tett homályos ígéretet a létesítmény megvalósítására, amikor azt állította: "helyére teszi a régóta húzódó, máris drága, de eddig teljesen eredménytelen pécsi élményfürdő ügyét". Aztán már a választást megnyerve  2020-ban azt állította, hogy  "a pécsiek megérdemelnek egy fürdőt, ez a fejlesztés a pécsi városvezetés kiemelkedő vállalása, és azon dolgozunk, hogy még ebben a ciklusban mindenképpen megvalósuljon”. A ciklusnak vége, de nemhogy akvapark, vagy strand, de még tervek sem készültek, mindössze látványos képek, elképzelések derültek ki. 

strand, Pécs
Legalább annak örülnének a pécsiek, ha legalább egy nagyobb strand épülne a városban

A kedden viszont a közgyűlésben kisebbség támogatást élvező baloldali városvezető egy olyan dokumentumot vitt a testület elé, amelyből újabb részlet derült ki az eddig elég nagy zátonyra futott projektről: a pécsi önkormányzat együttműködési megállapodást kíván kötni az állammal a beruházás megvalósítása érdekében. A polgármester arra hivatkozik, hogy az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023 törvénnyel új alapokra helyezték a több mint 50 százalékban központi költségvetési, nem közvetlen uniós forrást tartalmazó beruházások lebonyolítását rendjét, és az ilyen fejlesztésekbe az államot konzorciumi tagként be kell vonni.  Ez a szereplő pedig az Építési és Közlekedési Minisztérium.  Arra is kitér a városvezető, hogy az önkormányzat "a beruházást központi költségvetési forrás bevonásával kívánja megvalósítani". 

Senkinek nincs rá ennyi pénze

Csakhogy a megállapodástervezetben külön pontokban rögzítették, hogy sem a minisztériumnak, sem az önkormányzatnak nincs forrása arra, hogy a projektet megvalósítsa.

Egyelőre annyit lehet tudni az eddigi elképzelésekről, hogy a termálvíz, vagy melegvíz kérdése nem megoldott, illetve csak különböző becslések vannak arra, hogy mennyibe is kerülne a létesítmény, amit "aquapark, sportuszoda és szálloda" néven emlegetnek. A számítások szerint 50 és 100 milliárd között lehet a projekt, az önkormányzat is néhány évvel ezelőtt ekkorára becsülte. Ezzel együtt a megállapodást elfogadta kedden a közgyűlés, hiszen a minisztériumi háttér már komolyabb biztosítékot adhatna a fejlesztésnek, igaz egyelőre bármilyen hozzárendelt forint nélkül. 

Strand épülhetne

A nemzeti oldal egyébként a választási kampányban az ügyben megkérdezte a pécsieket, és egy jóval józanabb és belátható időn belül megvalósítható projekt mellett voksoltak a megkérdezettek. Csizmadia Péter, a Fidesz-KDNP városházi frakciójának vezetője szerint a konzultációból is kiderült, hogy szükség van egy új városi nagystrandra és egy új uszodára, ahol a pécsiek kikapcsolódhatnak és sportolhatnak. Ezért szerinte ezt az elképzelést lenne érdemes megfontolnia a városnak, hiszen ezt még ebben a ciklusban meg lehetne valósítani. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában