Naponta kétszázan vizsgáltatnak

2 órája

Október 23-án is lesz gombavizsgálat a pécsi vásárcsarnokban

A napokban tapasztalható igen jelentős lakossági érdeklődés miatt a pécsi Vásárcsarnokban október 23-án is lesz gombavizsgálat 17 és 19 óra között – tájékoztatta lapunkat Orbán Imre, az agóra gomba-szakellenőre.

Bama.hu

Külön szakértelmet kíván a gomba beazonosítása

Fotó: Laufer László

Orbán Imre lapunknak elmondta, hogy folyamatosan napi mintegy 200 ember keresi fel a vásárcsarnok gombavizsgálóit. Ezért döntöttek úgy, hogy október 23-án, a szerdai munkaszüneti napon is lehetőséget biztosítanak a lakosság által gyűjtött gombák vizsgálatára 17 és 19 óra között – tette hozzá.

gombavizsgálat, október 23.
Lesz gombavizsgálat október 23-án is.

Mint arról lapunk a múlt héten beszámolt, az erdők-mezők után a kiskertekben, parkokban, árkokban is megjelentek a vadon termő gombák különféle fajai. Ebben az időszakban mintegy kétszázan keresik fel a pécsi Vásárcsarnok gombavizsgálóit.

Október közepe óta tart a dömping

Akkor többen vittek be a Vásárcsarnokba mérgező karbolszagú csiperkét is, amelynek meghatározását szintén segíti, hogy a gomba tönkjét megvágva sárgulni kezd annak bázisa – tudtuk meg a gombaszakellenőrtől, aki megjegyezte, hogy a kertekben előbújt a gyapjas tintagomba is, amelyet azonban szedés után egyből meg kell mutatni a gombaszakértőknek, mivel órákon belül tönkremegy.

Orbán Imre korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy a határozást segítendő szegfűgombát úgy hozzák be vizsgálatra az azt leszedők, hogy a kalap mellett a gombák tönkje is maradjon rajta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában