Megnyitották az egyetemi tanévet

2024.09.01. 16:46

Sokan részesültek kitüntetésben az idei tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésen (képek)

A Magyar Felsőoktatás Napja alkalmából szeptember elsején megtartotta a Pécsi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülését. A PTE KTK Dr. Halasy-Nagy József Aulájában megrendezett eseményen felszólalt Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, majd Miseta Attila, a PTE rektora ünnepi beszéde végén megnyitotta az egyetem 2024/2025-ös tanévét.

Czeczon Enikő

Fotó: Csortos Szabolcs

A rendezvény keretében több elismerés és cím is átadására is sor került. A PTE Szenátusának döntése alapján Nagy Lajos Király Díjat vehetett át Nagy Imre, professzor emeritus, az egyetemért végzett áldozatos munkája elismeréseként.

Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetésben részesült Németh Péter, akadémikus, nyugalmazott egyetemi tanár, aki jelentős mértékben elősegítette a PTE jó hírnevének öregbítését itthon és nemzetközi szinten egyaránt.

Fotó: Csortos Szabolcs

Kiemelkedő tudományos munkájáért, példaértékű oktató és oktatásfejlesztő tevékenységéért professzor emerita címet és az egyetem arany kitűzőjét vehette át Füzesi Zsuzsanna, az ÁOK tanszékvezető egyetemi tanára. Professzor emeritusi címben és arany kitűzőben részesült még Gáti István (ETK), Pajor László (ÁOK), valamint Melegh Béla (ÁOK).

Fotó: Csortos Szabolcs

Címzetes egyetemi docens címben, és az egyetem ezüst kitűzőjében részesült Kovács Csaba Róbert, az ÁJK óraadó tanára, nyugalmazott törvényszéki tanácselnök, címzetes táblabíró.

Az ünnepi műsort követően Hankó Balázs, Magyarország kulturális és innovációs miniszterének a fenntartóval egyetértésben tett javaslatára Sulyok Tamás köztársasági elnök 2024. szeptember első napjától egyetemi tanárrá nevezte ki az Állam- és Jogtudományi Kar oktatóját, Benke József Zoltánt.

Fotó: Csortos Szabolcs

A tanévnyitó ülés további részében hallgatói díjakat adtak át. Egyetemi Sportéletért Díjat kapott Gelencsér Gergő, Jászó Ádám, Molnár Dávid, Perjés Beatrix és Kovács Sebestyén. Egyetemi Kultúráért Díjban részesült Egyed Bulcsú, Marosvölgyi György, Mihály Veronika, Sándor Csongor, Somogyi Bianka, Szijártó Máté Zsolt, György Hajnal, valamint Spiegel Soma, Hiegl Zsombor, Hizsnyik Borbála, Juhász Péter, Takács Anna, Wilhelm Valintin András, Kovács Kitti, Novreczky Flóra, Kovács Gergő Bendegúz, Torma Viktória, Stankovics Kartal.

Alma Mater Emlékérmet adományozott a rektor Szigeti Dalmának és Závodi Bencének, valamint Pro Universitate Juventutis Díjat adott át Miseta Attila Kovács Veronikának és Illés Gergőnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában