Kihívás

2 órája

A tigrisszúnyog ellen a lakóknak is védekezniük kell

A Pécsett végzett csípőszúnyog monitoring tevékenység alapján megállapítható, hogy az év ezen időszakában tapasztalható szúnyogártalom elsősorban az ázsiai tigrisszúnyog jelenléte miatt nőtt meg.

Bama.hu

Fotó: Czerkl Gábor

Ez az inváziós faj komoly kihívások elé állítja a hagyományos védekezési módszereket, mivel az általánosan alkalmazott földi és légi kémiai gyérítések nem bizonyulnak hatékonynak ellenük. A tigrisszúnyogok nappal is aktívak, így az esti órákban végzett kezelések csak korlátozott hatással bírnak - írta közleményében a Biokom NKft.

Mivel az inváziós tigrisszúnyog ellen jelenleg nem áll rendelkezésre hatékony közterületi kezelés, kiemelten fontos a lakosság szerepe a védekezésben. A legjobb módszer a megelőzés, különösen a szúnyogok szaporodási helyeinek felszámolása. Az ázsiai tigrisszúnyog minimális mennyiségű vízben, például, esővízgyűjtő hordókban, vödrökben, vagy akár elhagyott virágalátétekben is képes szaporodni, ezért fontos, hogy ezeket a vizes élőhelyeket megszüntessük vagy lefedjük.

 Lakossági használatra biológiai és kémiai lárvaölő szerek is elérhetők, amelyek szintén segíthetnek a probléma kezelésében. A kifejlett példányok révén kialakult szúnyogártalom esetén a személyi védelem, vagyis a csípések megakadályozása is fontos. A repellens szerek (szúnyog riasztó spray, illó olajok, gyertyák, füstölők) és zárt hosszú ruházat mellett javasolt szúnyoghálók felszerelése az ablakokra, ajtókra.

Felhívjuk a figyelmet a „Pécsi Szúnyog” Facebook oldalra, melyet a PTE Inno-Capital Kutatáshasznosító és Fejlesztő Kft. működtet, és itt további hasznos információkat találhatnak a tigrisszúnyogokkal és más inváziós fajokkal kapcsolatos aktuális helyzetről, valamint a védekezési lehetőségekről. Az ázsiai tigrisszúnyog Európában több évtizede megjelent, és hazánkban is egyre inkább elterjed. A lakosság tudatossága és aktív részvétele elengedhetetlen a szúnyogártalom csökkentésében és az inváziós fajok elleni védekezésben.

További információkért látogasson el a kutatók által működtetett Facebook oldalra: https://www.facebook.com/profile.php?id=100092335971587

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában