Bama.hu videó

2024.08.16. 17:30

Érkeznek a könyvek már az iskolákba - videó

A nyári szünet utolsó két hete áll a diákok előtt, szeptember 2-án kezdődik az iskola. Mi sem bizonyítja ezt jobban: érkeznek a tankönyvek az intézményekbe.

Tóth Viktória

Ezekben a napokban már mozgolódás tapasztalható a baranyai iskolák környékén is, érkeznek a tankönyvek, melyek tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek. A Belügyminisztérium köznevelési államtitkára, Maruzsa Zoltán korábban bejelentette, hogy az ország iskolái több mint 11,8 millió tankönyvet rendeltek, a szeptemberi pótrendelésben várhatóan még további 1 millióra lesz igény.

Sorakoznak már a tankönyvek.
Sorakoznak már a tankönyvek.

A PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumába péntek reggel érkezett meg a szállítmány. Tarnai Krisztina pedagógus tankönyvfelelősként koordinálta a tankönyvosztást, neki a válogatásban, szortírozásában diákok is segédkeztek. Mint a tanárnő ismertette, a környezettudatosság jegyében például a magyar és történelemtankönyveket - amit csak olvasnak a gyerekek, tehát nem írnak bele - visszahozzák a diákok év végén. Ilyenkor év elején pedig könyvtári példányként adják ki ezeket a következő évfolyamnak. A diákok a tankönyveket online, az interneten keresztül is elérhetik, így is tudnak bennük keresgélni, tanulni.

– A gyerekek nálunk kapnak olyan könyvet, amit év végén vissza kell hozniuk, meg olyat is, ami örökre az övék marad, mint például a nyelvkönyvek, munkafüzetek. A négyjegyű függvénytáblát négy évre kapják, merthogy azt egész végig használják 

– mondta Tarnai Krisztina.

– Így most az új könyvekből összesen majdnem 3 ezer darab érkezett, és 3-4 ezer darab van bekészítve a visszahozottak közül. Összesen tehát 6-8 ezer könyvet osztunk majd ki.

Ingyenesek a tankönyvek

Hat osztály kezdi meg itt a tanévet a kilencedik évfolyamon, 160-170 gyerekkel. A Babitsban a tankönyvosztás augusztus utolsó napjaiban lesz. Az első nap délelőtt jönnek a könyvekért a tizenkettedikesek, délután a tizenegyedikesek, a másodikon délelőtt a tizedikesek, és délután kilencedikesek. A Kormány határozata értelmében a 2020/21-es tanévtől kezdve már minden diák ingyenesen kapja meg a könyveket, a köznevelésben és a szakképzésben tanulók (1-16. évfolyam) ezúttal is ingyenesen jutnak hozzájuk. Könnyebbség ez a családoknak, ugyanis korábban a 20–30 ezer forintot is elérte a tankönyvcsomag ára.

Ezekben a hetekben vannak a pótvizsgák

Az augusztus a pótvizsgák időszaka is, az általános és középiskolákban ezekben a hetekben tartják a megmérettetéseket. Az Oktatási Hivatal pedig nyilvánosságra hozta a 2024-es őszi érettségi vizsgák dátumait. Eszerint ezek idén október 11-én kezdődnek és október 25-ig tartanak. A jelentkezési határidő szeptember 5.

Az őszi vizsgaidőszakban is lehet rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló, javító és előrehozott vizsgákat tenni, így akár a tizenegyedikesek és újraérettségizők is vizsgázhatnak. A vizsgahelyszínekről, az ezeket megszervező középiskolákról az Oktatási Hivatal oldalán lehet tájékozódni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában