Lufi volt

2024.08.28. 14:00

Nem lesz nyugdíjasház a Lánc utcai tömbházból

Kifizetnek 57 millió forintot a baloldali önkormányzatnál a tervekre, de közben meg az általuk felkért szakértők azt javasolják, hogy mégse nyugdíjasház legyen a Lánc utcai tömbházból. A baloldali önkormányzatnál éppen a választás után jöttek rá.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Uborkaszezonban, szinte a szélesebb nyilvánosság elől elrejtve próbálja meg a még októberig regnáló pécsi baloldali koalíció elsikálni a Lánc utcai tömbház ügyét. A szerdai gazdasági bizottság ülésén ugyanis arról döntenek, hogy megszüntetik a Lánc utcai nyugdíjasház tervezésére megkötött szerződést. Két évvel ezelőtt jelentette be a baloldali önkormányzat részéről az MSZP-s alpolgármester, Nyőgéri Lajos a tömbház botrányos kiürítése után, hogy az épületben emelt szintű nyugdíjasházat akarnak kialakítani a még aktív életvitelű nyugdíjas, egyedülálló és házaspárok számára. Az elképzelések arról szóltak, hogy 80-100 emelt szintű, 30-45 négyzetméteres apartmant alakítanának ki idősek számára és még liftet is telepítenének. Az ilyen otthonok esetében a nyugdíjasház lakóitól magasabb hozzájárulást és havi díjat kérnek. 

Nyugdíjasház építése lett volna az ötlet.
Nyugdíjasház építése lett volna az ötlet.

Már a bejelentés idején, tehát 2022-ben sem tudták megmondani a városvezetők, hogy az amúgy több milliárdos fejlesztésre honnan lesz forrás, sem pályázati lehetőség, sem önerő nem állt rendelkezésre. Annak ellenére, hogy még megvalósíthatósági tanulmány, költség-haszon elemzés sem készült, megbíztak egy céget a tervezési feladatokkal. A vállalkozás el is kezdte a munkát, de nem fejezhette be, mert most, két évvel később lefújják az egész projektet. Szerdán ugyanis már arról döntenek, hogy megszüntetik a vállalkozóval a szerződést, akinek az eddig elvégzett munkáját kifizetik, ami mintegy 57 millió forint.

Nyugdíjasház: nem javasolják

A baloldaliak most azt állítják, hogy menet közben kértek fel egy céget arra, hogy vizsgálják meg a megvalósíthatósági körülményeket egy koncepció tanulmány elkészítésével. Most állapították meg a szakértők, hogy nem valósítható meg ebben a formában az apartmanház, gazdaságosan nem érné meg létrehozni és akár "burkolt idősek otthonának is tekintenék", megbírságolhatnák érte az önkormányzatot. Helyette olyan ingatlan kialakítását javasolják, amely a klasszikus szociális otthonnak felel meg. Csakhogy ezzel kapcsolatban azt is megjegyzik, hogy nem lehet költséghatékony, ezért más jellegű hasznosítást javasolnak. 

Repkednek a milliárdok

A szakértők szerint amúgy 2,6 milliárdosra lőtték be eredetileg az építkezést, de ahhoz, hogy akadálymentes legyen és megfelelő feltételeknek eleget tegyenek, akkor legalább 4 milliárd forintba kerülne mindez. 

Vajon miért? 

A lapunk által megkérdezett, nem az említett szakértői stáb tagja szerint egyrészt új szociális otthon kialakítására az unió nem szívesen ad forrásokat, inkább azt az elvet követik, hogy az otthoni gondozást segítsék elő.

  • Másrészt az is felmerülhet, hogy az épületegyüttes értékes helyen van, annak eladásából az önkormányzat egyszerűbben juthat forráshoz, egy befektető kisebb ráfordítással akár külföldi diákok számára kialakítandó apartmanházat hozhat létre. 
  • Ugyanakkor a Lánc utcai tömb az eredeti funkcióját is betöltheti, hiszen egykoron fecskeházként működne, ahol a fiatal felnőttek el tudják indítani az életüket, s néhány év után kirepülhetnek. Ez ugyanakkor természetesen önkormányzati forrásokat is jelentene. 

Piti bosszú?

A baloldali városvezetés vélhetően már két évvel ezelőtt is tisztában volt azzal, hogy egy ekkora projekt csak jelentős ráfordítással valósítható meg, tehát ehhez lényegében nem kellenek utólagosan szakértők. Közismert, hogy a Pécs2030 programban Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető komfortos nyugdíjasház kialakításáról beszélt, ugyanakkor a baloldal júniusban elvesztette a többségét – bár az MSZP-s Nyőgéri Lajos maradt –  és a közgyűlésben a jobboldaliak szerezték meg a legtöbb mandátumot. Bár a mérleg nyelvét a négy kisebb formáció jelentheti majd októbertől, ám mégis a jobboldali elképzelésnek is keresztbe tehetnek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában