Frigyek köttettek

2024.08.05. 14:00

A statisztikák alapján is nő a házasodási kedv

A májustól szeptember végéig terjedő időszak a legnépszerűbb a házasulandók körében. A 2024-es év első hat hónapjában hazánkban 21 210, vármegyénkben 836 pár kötött házasságot.

Tóth Viktória

A baranyai népszerű esküvőhelyszínek a nyári szezonra már hónapokkal (sőt, van hogy évekkel) korábban le vannak foglalva. A Központi Statisztikai Hivatal honlapján elérhető adatok alapján kiderül, hogy míg 2023 január és június között 20 900 házasságkötés történt, az idei év azonos időszakában 21 210. A tavalyi évben összesen 50 139 házasságot kötöttek, Baranya vármegyében 1682 frigy született.

házasság, növekedés, kedv
Többen kötöttek házasságot, mint 2023 első félévében
Fotó: Löffler Péter

Miért nő a házasságok száma?

money.hu szerint ez a növekedés többek között a friss házasok számára elérhető kedvezmények és támogatások miatt is lehet. A portál összegyűjtötte a jelenleg hatályos, friss házasok számára elérhető lehetőségeket. Mint ismertették, a párok igényelhetik többek között az első házasok kedvezményét, mely 24 hónapon keresztül kérhető, és havonta 5 ezer forint adókedvezményt jelent. A babaváró támogatás pedig a házasságkötést követően kérhető, feltétele a gyermekvállalás. 

– Az igényelhető szabad felhasználású kamatmentes hitel maximális összege 11 millió forint, amely a gyermekek érkezésével vissza nem térítendő támogatássá is alakulhat. A 2019-2021 között igényelt kölcsönöknél július elején 2 évvel meghosszabbították a gyermekvállalási határidőt

 – fogalmaztak.

A további támogatások: CSOK Plusz (mely a házasságkötést követően, szintén gyermekvállalási feltétellel igényelhető kamattámogatott hitel, falusi CSOK-kal is kombinálható preferált településeken), 10% önerő (az első lakást vásárlók számára 2024-től elég lehet 20% helyett 10% önerő igazolása is, ha a jogszabályi feltételeknek megfelelnek és a hitelező bankjuk hitelképesnek találja őket), illetékkedvezmények, további adójóváírások, települési támogatások.

Eltolódhat az esküvőszezon a klímaváltozás miatt

A klímaváltozás az esküvőiparban is éreztetheti hatásait. A nyári időszakban tapasztalható rekkenő hőség miatt a párok elgondolkodnak a tavaszi-őszi (netalán téli) esküvő lehetőségén is.

– A mi esküvőnk júliusban volt. Egy ceremóniamester ismerősünk tanácsára viszonylag későn kezdődött, 17 órakor volt a szertartás. Még így is nagyon meleg volt, jól jött a hűtött víz a vendégeknek. A házasságkötés a szabadban volt, ám a vacsora és a lakodalom belső helyiségben, így a klíma miatt ott kellemes volt a hőmérséklet

 – osztotta meg velünk tapasztalatait egy újdonsült feleség. – Ez volt életünk legszebb napja, ám ha újrakezdhetném a szervezést lehet, hogy inkább szeptemberben tartanám meg az esküvőt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában