Alapelvek

2024.08.27. 12:00

Kemény pécsi üzenet: kommunistákból vedlettek át

Kommunistákból lett szociáldemokraták is kisajátították a demokrácia jelzőt, most a városvezetés lapjában próbálkozott ezzel a pécsi polgármester a Mi Hazánk Mozgalom szerint. Az időközi választás valóban független jelöltje, Körömi Attila szerint pedig az önkormányzat első embere a demokrácia alapjaival sincs tisztában.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

Az MSZP-DK által leginkább segített pécsi polgármester egy, a helyi városi lapban megjelent, ismételten névtelen szerző által írt propagandainterjúban azt közölte, hogy szerinte a szeptember 22-én a 15. pécsi választókerületben tartandó időközi választáson "egyetlen demokratikus jelölt" indul. Körömi Attila független jelölt azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy a pécsi polgármester nyilatkozatából kiderül, hogy nincs tisztában a demokrácia alapfogalmával sem, mintha a választás neki valami nyűg lenne, ahol a saját jelöltjét átpréseli úgy, hogy azonnal megkérdőjelezi a többi jelölt demokratikus mivoltát. 

Demokrácia? Nem tudják mi az
Demokrácia? Nem tudják mi az
Fotó: Laufer László

Nem tudja, mi a demokrácia

– Szerintem nem is érti, mit mond, nem érti a demokráciát. Ez csak valami szlogen, bélyeg, amit rá akar sütni a többi jelöltre. A demokrácia lényege, hogy a választáson mindenki szabadon indulhat, ha a törvényi feltételeknek megfelel, a választók meg eldöntik, hogy kinek szavaznak bizalmat. A törvény világosan fogalmaz, szervezetek jelöltjei és függetlenek  – mint jómagam – is indulhatnak, ezt pedig mind a négy jelölt teljesíti – mondta Körömi Attila független jelölt, aki indulásakor arról beszélt, hogy erős kontrollt szeretne a személyével a közgyűlésben. 

Kommunistákból vedlettek át

A Mi Hazánk Mozgalom részéről még keményebb üzenetet kapott a városvezető és a baloldali önkormányzati lap. 

Véleményünk szerint mindig volt egy csoport, amely kisajátította magának a demokratikus jelzőt, előbb a kommunistákból átvedlett szociáldemokraták, majd a mindenkori baloldal is demokratikus ellenzékként hivatkozott magára. Álláspontunk az, hogy egy választáson bárki elindulhat, aki összegyűjti a megfelelő számú ajánlásokat. Természetesen nem fogunk visszalépni egyik oldal javára sem!

 – reagált Varga Tamás (Mi Hazánk) megválasztott pécsi önkormányzati képviselő. A választókerületben a párt részéről Horváth Sándor méretteti meg magát, mellette az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke, Kővári János indul az ÖPE-KDNP-Fidesz szövetség részéről – nem titkoltan. Ezzel szemben a jobbikos pártember, Fürj Csaba, civilként akar bejutni a közgyűlésbe, és az MSZP-DK házi propagandistája, Nimmerfroh Ferenc irányította lapban megjelent interjúban éppen rá utalhatott a polgármester.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában