Folytatás

2024.08.25. 20:00

Befejeznék a félbeszakadt milliárdos fejlesztést a PVSK-nál

Másfél éve állt le a neves pécsi klub, a PVSK Verseny utcai több milliárdos fejlesztése, amelynek folytatására most megcsillant a remény. Már keresik az új kivitelezőt a beruházás befejezéséhez.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

A Pécsi Vasutas Sportkört 1919-ben alapították, a centenárium kapcsán pedig nagyszabású infrastruktúra fejlesztést indítottak el. A PVSK legújabb létesítménye a Szamosi Nándor Sportcsarnok, amely éppen a 100 éves évforduló idején, a 2019-es az esztendőben készült el, de az utóbbi évtizedben is folyamatosak voltak a kisebb-nagyobb fejlesztések is a sportkör telephelyén, így készültek el például a műfüves pályák is a Verseny utcában. 

Nagyot lépnének előre

Ugyanakkor a legnagyobb centenáriumi álomnak, a komplex sportfejlesztésnek a megvalósítására évek óta várnak; az utóbbi időszakban csak a félkész épületek, lelátók mutatták meg azt, hogy milyen komoly célokat fogalmaztak meg évekkel ezelőtt. A centenáriumi sportinfrastruktúra fejlesztés része volt egy NB II.-es labdarúgómeccsek megrendezésére alkalmas focipálya építése világítással, amelyhez 800 fős fedett lelátó is társult. Ezek mellett két műfüves edzőpálya, valamint egy négy részből álló dzsúdó és ökölvívó-, futsalterem, atlétika és futófolyosó munkacsarnok-komplexum megépítése is a célok között szerepelt. Ezen munkacsarnok vendégszurkolói vizesblokkal, mobil lelátóval épült volna meg a tervek szerint. A teljes projektben persze parkolóépítés, kiszolgáló közművek létesítése is szerepelt, illetve két műfüves kispályás focipálya is. 

Elindult, de megállt

Az évekkel korábban előkészített fejlesztés 2021 tavaszán ugyan gőzerővel elindult, aztán már erősen döcögött, végül 2023 márciusában leálltak a munkák, amit a szomszédos országban kitört háború okozta építőipari áremelkedés is sújtott. A kivitelezővel szerződést bontott a PVSK, a generálkivitelező cég, a B Build & Trade Kft. pedig felszámolás alá került. 

Esély a befejezésre

A több milliárdos projekt készültségi fokát mindössze 38 százalékban állapították meg, innen kell valahogyan előrelépni, hiszen rengeteg gyermek, fiatal, sportoló, valamint a szülők is várják, hogy sikerüljön a történet végére pontot tenni. A befejezésre most úgy tűnik esély mutatkozik, a Közbeszerzési Értesítőben ugyanis pénteken megjelent a felhívás a munkálatok folytatására

Feladat nem egyszerű, hiszen a szakági munkálatok, a gáz- és áramvezetékek, a kültéri munkák, a nagypálya és a annak világítási rendszerének befejezése, az edzőpályák kivitelezése, továbbá a sporttechnológia munkák befejezését kell megoldani. A munkákat azonban két ütemre osztanák, jelenleg ugyanis a teljes költségkeret nem áll rendelkezésre, ám már így is előrehaladást lehet elérni. 

Szimbolikus, vagy csak véletlen?

A PVSK-t éppen az újabb közbeszerzés kiírásának napján, 105 esztendővel ezelőtt hozták létre mintegy félezer sportoló és pártoló tag közreműködésével. Lehet, hogy szándékos volt a dátum megválasztása, de valószínűbb az, hogy mindez véletlen műve. Mindenesetre abban több ezren bíznak Pécsen, hogy ez talán szerencsét hoz a klubnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában