Dől a fa

2024.08.17. 14:06

A veszélyes fák kivágásától sem riad meg Schmidt Zoltán

Léteznek azok a munkák, amiket jobb szakemberekre bízni. Baranyában foglalkoznak veszélyes fakivágással és zöldterület karbantartással, most ebbe kapunk betekintést.

Jusztin Levente

20190910 Nyíregyháza Útszűkület gallyazás miatt Gallyazás miatt útszűkület volt a Krúdy Gyula utcában ahol egy idősebb fa elszáradt, veszélyes ágait vágták le a szakemberek Fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország

Sokat hallhatjuk azt a tényt, hogy a kertes ház körül mindig akad valami tennivaló. Nem csak a ház körül, kicsivel nagyobb zöld terület gondozása is egy embert próbáló feladat. Erre nyújt segítséget Schmidt Zoltán, aki egész életében a természetben tevékenykedett, így nem riad meg sem a fűnyírástól, sem a veszélyes fakivágástól.

Baranyában foglalkoznak veszélyes fakivágással
Baranyában foglalkoznak veszélyes fakivágással
Fotó: Pusztai Sándor

Szereti az extrém helyzeteket, ezért jött a veszélyes fakivágás

Már középiskolában is arra készült, ami őt gyermekkora óta körbevette: az erdőben, a fák közvetlen szomszédságában szeretett volna dolgozni. Erdésztechnikusi végzettsége lehetővé tette azt, hogy vadőrként tevékenykedjen hét éven keresztül. Rutinját felhasználva indította be idén márciusban a zöldterület karbantartó vállalkozását.

A szakember olyan munkát akart találni magának, ami kicsit kötetlenebb és nem kell a városi betondzsungel ijesztő környezetét elviselni. Az extrém dolgokat korábban is kereste, a motorfűrész kezelői végzettsége pedig lehetőséget nyújtott arra, hogy magasabb fákat vágjon ki. Ez mellett minden kerti munkát szívesen megcsinál, így jött a vállalkozás ötlete.

Egész évben tud dolgozni

Első kérdésként felmerülhet, mennyire idénymunka az, amit végez. A hidegebb téli időjárás sem akadályozza meg abban, hogy elvégezze a feladatát. A nyári sövénynyírás, fűnyírás, füvesítés, és metszés mellett bőven marad munka a hidegebb időkre is. Télen lehet elvégezni azokat a területtisztító folyamatokat, amik megakadályoznak egy rét elfásulását. De ha süt a nap, esik az eső vagy hull a hó, a motoros fűrész és az emelőkosaras kocsi mindig rendelkezésre áll egy-egy nagyobb fa kivágásához.

Nem könnyű ez a munka

Egy városi ember valószínű hamar bedobná a törölközőt, ha ilyen vállalkozást üzemeltetne. Schmidt Zoltán egész életében ilyen munkákhoz szokott hozzá. Még azt sem tudta megmondani kérdésünkre, melyik volt eddig a legextrémebb feladat, amit el kellett látnia. A legmagasabb fa majdnem harminc méter magasra nőtt, amit ki kellett vágnia, de küzdött már meg nyolc méteres mogyoróbokorral.

Szerencsésnek érzi magát abban a tekintetben, hogy a vadőri múltjából rengeteg tehetős, földekkel rendelkező emberrel megismerkedett. Ők teszik ki a vevőkörét az önkormányzatok és cégek mellett. A folyamatos foglalkoztatása lehetővé teszi azt, hogy a naptára tele legyen munkával. Emiatt több ember is besegít neki, így több felé tud felkérést teljesíteni. Rugalmasan tudja kezelni az idejét, de általában kilenc órától délig maga mögött tud hagyni egy feladatot. Közben folyamatosan csörög a telefonja újabb felkérésekkel.

Schmidt Zoltánnak bejött a vállalkozói lét, a számításai abszolút megtalálta. Sokszor nem egyszerű ez a munka, de élvezi a fák közelségét és a természet nyugodtságát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában